Landgenoten: Georgië

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Ligging onder Rusland
 • Gebergte Kaukasus
 • Hoofdstad Atlanta Tbilisi
 • Niet te verwarren met Alabama
 • Noemen hun land zelf Sakartvelo
 • Politiek exportproduct Jozef Stalin
 • Politiek importproduct Sandra Roelofs
 • Is alleen op papier de baas in Abchazië en Zuid-Ossetië
 • Lievelingsbrood chatsjapoeri
 • Lievelingsdumpling khinkali
 • Lievelingsalfabet vermicelli
 • Lievelingsbuur Zwarte Zee
 • EU kandidaat
 • Navo kandidaat
 • Toetredingsdata ver weg

Georgië staat op het punt een wet aan te nemen over het beteugelen van ‘buitenlandse agenten’. Dat klinkt als een puik idee, met het Rusland van Poetin als bovenbuur. Helaas zijn de ‘agenten’ hier ngo’s en onafhankelijke media en is de wet juist nogal Russisch getint. Georgiërs gingen dus massaal de straat op tegen de eigen regering, gewapend met EU-vlaggen en anti-dictatoriale leuzen.

Het is oligarch en multimiljardair Ivanisjvili die het land met zijn partij Georgische Droom de Russische Nachtmerrie bezorgt. Langzaam vormt hij Georgië om tot een Russische proxystaat. De demonstraties van zo’n 5 procent van de bevolking gaan daarom over meer dan alleen deze wet. Het voortbestaan van de Georgische onafhankelijke democratie en haar Europese Droom staan op het spel.

Sinds Russische tanks in 2008 complete delen van hun land inpikten, zijn veel Georgiërs wel klaar met de grote buur. Andersom is dat bepaald niet het geval, dus wordt in de Europese hoofdsteden scherp in de gaten gehouden wat er met de EU-kandidaat gaat gebeuren. In een niet onrealistisch doemscenario moeten er volgend jaar bij het Eurovisiesongfestival massaal sympathiestemmen op Georgië worden uitgebracht.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *