Ixepop / Shutterstock

Ixepop / Shutterstock

Tommie (2) heeft nu al een torenhoge kinderopvangschuld

Sinds twee jaar is de kinderopvangtoeslag omgezet in een leenstelsel. Het kabinet is van mening dat kinderopvang hoort bij het investeren in je eigen ontwikkeling en dat die investering zich op latere leeftijd uitbetaalt. Tommie van Dijk (2) behoort tot de eerste generatie kinderen die onder dit leenstelsel vallen.

“Mijn ouders werken allebei fulltime. Dat betekent dat ik ook fulltime naar de kinderopvang ga. Met een uurtarief van 9 euro voor 40 uur per week zit je gauw aan 1500 euro per maand. Ik geloof dat mijn schuld tot nu toe al is opgelopen tot bijna 35.000 euro. Ik moet nog twee jaar, dus ga maar na met welke torenhoge schuld ik straks de basisschool begin.”

Deze geldzorgen maken het voor Tommie lastig om onbekommerd zijn passie te volgen. “Het allerleukste vind ik de verkleedhoek. Het liefst zou ik later acteur worden. Dat kan alleen niet omdat ik daarmee waarschijnlijk nooit mijn schuld ga afbetalen. Mijn ouders vinden dat ik me daarom beter kan richten op het spelen met blokken, zodat ik misschien later ingenieur kan worden.”

Toch probeert Tommie zich er niet al te veel zorgen om te maken. “Ik probeer steeds te denken: ‘Tommie, je hebt nog niet leren rekenen. Misschien valt het allemaal uiteindelijk wel mee.’”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *