Shutterstock / StudioSpeld

Shutterstock / StudioSpeld

Vertrouwen tussen Kremlin en VS ernstig geschaad na lek geheime documenten

De geheime stukken van het Amerikaanse leger en inlichtingendiensten die zijn gelekt schetsen een beeld van vergaande infiltratie door Amerika in het Kremlin. Rusland heeft hierop geschokt gereageerd. “Het vertrouwen dat er tussen onze twee landen heerste heeft een enorme klap gekregen.”

De verhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten is sinds de Koude Oorlog broos. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie is er is decennialang gewerkt om de diplomatieke banden te verbeteren. Door die inspanningen staan de twee landen inmiddels op goede voet met elkaar. “De laatste jaren was er geen vuiltje aan de lucht en nu opeens zo’n schending van onze soevereiniteit,” zegt de Russische president Vladimir Poetin. “We hebben jarenlang aan onze verstandhouding gewerkt. Waarom zou je zoiets ooit te grabbel gooien?”

Uit het Amerikaanse lek blijkt nu dat de CIA toegang had tot alle lagen binnen het Kremlin, tot aan de hoogste kringen. Er is cruciale informatie op straat komen te liggen over de Russische defensie, over artillerie en munitie. “Waarom verzamelt Washington die informatie en waarom wordt die voor ons geheim gehouden? Het heeft er alle schijn van dat onze intenties worden gewantrouwd. Heel jammer om zonder aanleiding als boeman te worden behandeld.”

“Wij moeten ons gaan bezinnen op het vraagstuk of wij hechte partners willen zijn met een land dat bevriende grootmachten afluistert”, vertelt de Russische president in duidelijk aangedane toestand. “Wij vonden het tot dit moment onvoorstelbaar dat uitgerekend de Verenigde Staten zouden infiltreren in onze politiek, maar toch is dat precies wat er kennelijk gebeurt. Dat zouden wij andersom nooit doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

The pile of secret messages I secretly kept at home was meant for my great friend Vladimir Putin.
My former spy in the Pentagon is again taking secret documents that he sends to Vladimir on my behalf so that he can help me again in the elections next year.

Do not tell anyone!

Reageer