Toniflap / Shutterstock

Toniflap / Shutterstock

Rechter: kabinet moet klimaatdoelen halen, maar mag dat niet met maatregelen doen

Het kabinet is verplicht de klimaatdoelen te halen, maar mag geen maatregelen nemen om dat te bereiken. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald in een zaak die door diverse luchtvaartmaatschappijen was aangespannen.

“De klimaatdoelen moeten worden gehaald, dat is in het Urgenda-vonnis vastgesteld”, legt persrechter Janet Verbree uit. “Dat betekent echter niet dat de overheid daartoe maatregelen mag nemen. Daarover is de rechter vandaag heel duidelijk geweest.”

De zaak gaat over de krimp van Schiphol: minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wilde het aantal vluchten vanaf november flink gaan verminderen, onder andere om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. “De CO2-uitstoot moet omlaag”, bevestigt de persrechter. “Maar niet met maatregelen.”

Juristen gaan ervan uit dat het vonnis een precedentwerking heeft. Hoogleraar Wim Voermans: “Dit heeft ook gevolgen voor de stikstofaanpak. De neerslag van stikstof moet omlaag, dat heeft de rechter besloten. Maar ook dat zal niet met maatregelen mogen gebeuren. Ik ga er dus van uit dat gedwongen uitkoop van veehouders bij de rechter zal stranden. De uitspraak is glashelder: doelen ja, maatregelen nee.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Eric, je hebt gelijk. Mensen die niet bewijsbaar afstammen van de Bataven dienen ons land zo snel mogelijk te verlaten.