oliverdelahaye / Shutterstock

oliverdelahaye / Shutterstock

Dagenlang illegaal overleg over landbouwakkoord opgerold

Een illegaal overleg in Den Haag over het landbouwakkoord is na dagenlange rust eindelijk opgerold. Tientallen bestuurders zijn opgepakt. De politie durfde eerder niet in te grijpen uit vrees dat het totaal in de hand zou lopen.

Politiek ligt er een enorme druk om komende weken tot een landbouwakkoord te komen. Deze groep bestuurders wilde tijdens het reces illegaal verder onderhandelen. Er is gediscussieerd over stikstofmaatregelen, kritische depositiewaarden, uitkoop van boeren en innovatie. Volgens de autoriteiten was er sprake van een ‘toxisch overleg’ en was een geweldloze aanpak van belang. Enkele bestuurders zijn nog op het terrein, maar zullen niet met harde hand worden verwijderd. “Zij mogen hun diplomatieke roes even uitslapen”, aldus een woordvoerder Elly ter Waal van de Nationale Politie.

Omwonenden klaagden over zachtruchtig gepolder en onderlast in de buurt. Er werd gevreesd voor geregeldheden. Buurtbewoners krijgen eventuele nazorg voor de mogelijke besluiten van het overleg.

Het overleg leek goed voorbereid en het is de autoriteiten nog onduidelijk hoe de bestuurders met argumenten naar het terrein waren afgereisd. Hoe alle materialen – stencils, laptops, koffiezetapparaten, stoelen – op locatie terecht zijn gekomen zonder dat de politie iets in de gaten kreeg, is ook een mysterie. Ter Waal: “We hebben de leden van het overleg niet te veel vragen gesteld, ze waren hun stem toch al kwijt van het discussiëren.”

De politie staat achter de keuze om niet eerder in te grijpen. Ter Waal: “Je wil geen politieke schade veroorzaken.” Uit vrees voor volgende edities van dit soort ordelijke overleggen zal de politie komende weken extra consensus-controles doen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als dit Speld-artikel op een of andere duistere manier iets met het Rave-gebeuren in Bergeijk (Be) te maken heeft, eis ik nu de NAW-gegevens van alle De Speld-redactieleden. Zelfs bij mijn incasso criteria zijn er grenzen.

Reageer