Pusteflower9024 / Shutterstock

Pusteflower9024 / Shutterstock

Noordzee waarschijnlijk hele dag te zien in kustprovincies

'Maar wat is het eigenlijk? Onze weerredactie legt uit'

Wie dinsdag langs de duinen loopt en in westelijke richting kijkt (dat is richting Engeland), heeft een grote kans om de Noordzee te zien. Dit bijzondere natuurverschijnsel is vandaag waarschijnlijk vooral goed te zien in de kustprovincies: in Zeeland, maar bijvoorbeeld ook in Zuid- en Noord-Holland. We hebben deze ochtend van onze lezers al veel mooie plaatjes van de Noordzee mogen ontvangen. Maar wat is het eigenlijk? Onze weerredactie legt het graag uit op een manier die jij begrijpt.

De Noordzee is in feite een een enorme hoeveelheid water. De substantie voelt nattig aan en smaakt zout. De nattigheid heeft alles te maken met de scheikundige fase waarin het water zich bevindt: ergens precies tussen het solide ijsstadium en de gasachtige waterdamp in. Daardoor krijgt de zee zijn vloeibare aanblik en zijn transparante, haast onzichtbare kleur. De zoutigheid danken we aan de vele minuscule steentjes in het water, die in het water chemische reacties aangaan waardoor zouten worden gevormd.

Heb je zin gekregen om de Noordzee te zien? Doe dat vóór acht uur vanavond: dan treedt de nacht in en zie je er helaas niet meer zoveel van.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

haaa de noordzee, ik wist nog goed dat ik hem goed had gezien. Heel de dag opgebleven om hem uiteindelijk rond het middaguur echt goed te kunnen zien. Bizar.

Reageer
gravatar

Het artikel is op het niveau van kleuters geschreven. Dus voor groep een en twee van de basisschool. Daarom schrijft hij over stenen. Haliet oftewel steenzout is nog een te moeilijk begrip voor de kleintjes.