Shutterstock / EugeneEdge / Saigh Anees

Shutterstock / EugeneEdge / Saigh Anees

Ondanks de grote aantallen mensen die eraan doodgaan scheldt Jeffrey nog altijd met klimaatverandering

Jeffrey (19) uit Westervoort trekt zich weinig aan van mensen die vinden dat je niet met klimaatverandering mag schelden. “Dat er overal ter wereld mensen aan doodgaan, dat maakt het juist een prettige krachtterm.”

De jongeman gebruikt het woord te pas en te onpas. Het maakt weinig uit of hij van zijn sokken wordt gereden door een vrachtwagen of zijn kleine teen stoot aan een kastje, klimaatverandering is zijn favoriete vloek. “De hevigheid van dat woord alleen al zorgt voor een enorme ontlading wanneer ik het roep en dat lucht gewoon meteen ontzettend op.” Ook de hevige emoties die klimaatverandering bij sommigen teweegbrengt en het taboe dat in veel kringen op het woord rust, maken het tot een controversieel maar effectief scheldwoord.

Soms probeert Jeffrey zichzelf op andere gedachten te brengen. “Wat nu als iemand zijn kind heeft verloren tijdens de overstroming in het Ahrtal, dan komt het allemaal toch wel erg dichtbij? Ja, waar leg ik de grens eigenlijk? Zou ik het nog leuk vinden om klimaatverandering te roepen als dat recht in het gezicht is van iemand die uren door de woestijn loopt op zoek naar drinkwater en die enkel opgedroogde rivieren tegenkomt?”

“Aan de andere kant…”, brengt hij daartegen in. “Gaan er welgeteld nul mensen minder dood aan klimaatverandering als ik het woord nooit meer in de mond neem. En mensen die op dit moment lijden aan klimaatverandering hebben heus wel wat anders aan hun hoofd dan mijn taalgebruik. Natuurlijk kan ik op zoek naar een ander woord om mee te schelden, maar daar ben ik toch echt te lui voor.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *