Shutterstock / JHVEPhoto / Clare Louise Jackson

Shutterstock / JHVEPhoto / Clare Louise Jackson

Je kunt veel zeggen over ExxonMobil en Shell, maar ze waren wel al vroeg met klimaatverandering bezig

Shell en ExxonMobil zijn de afgelopen tijd niet erg goed in het nieuws. Ze wisten al in de jaren ‘60 en ‘70 van hun impact op het klimaat en brachten deze opzettelijk in twijfel. Aan de ene kant misschien niet goed, maar aan de andere kant: ze waren wel al vroeg met klimaatverandering bezig.

“Wanneer begon jij je zorgen te maken over klimaatverandering?”, vraagt opiniemaker Alberto de Jager zich hardop af. “Waarschijnlijk had je Al Gore nodig om die zorgen over klimaatverandering een beetje op gang te krijgen. Nou, Shell en ExxonMobil waren jou vér voor!”

De Jager wil dat mensen daarover nadenken, voordat ze Shell en ExxonMobil wegzetten als levensbedreigende geldwolven. “Voor ons is het nu heel normaal dat je met klimaatverandering bezig bent, maar je moet je voorstellen dat in die tijd klimaatverandering nog helemaal niet zo’n ding was. De huidige hitterecords moesten nog worden doorbroken, de eerste gletsjers moesten nog verdwijnen, en ze zaten bij Shell en ExxonMobil al mooi de klimaatgrafieken te bestuderen. In de tijdsgeest was de fossiele industrie dus een enorme voorloper. Daar mogen we ze best eens voor bedanken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!

Wat deden andere energiemaatschappen, overheden, burgers, wetenschappers, luchtvaartmaatschappijen, autofabrikanten, enz. enz. enz. in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw aan het vermijden van klimaatproblemen?
Veelvuldig In twijfel trekken!

Uit Wikipedia:

1960-1979
“Een adviescommissie van de Amerikaanse president waarschuwde in 1965 dat “het broeikaseffect een zaak van grote zorg is” (“a matter of “real concern”).[90]”
“Een van de eerste internationale fora waar de klimaatverandering als beleidsthema naar voren kwam, was de Conferentie van de Verenigde Naties over het Menselijk Leefmilieu in Stockholm van 5-16 juni 1972 (UNCHE). Als gevolg hiervan werd het VN-Milieuprogramma (UNEP) opgericht, onder leiding van conferentievoorzitter Maurice Strong. In 1979 volgde de eerste van een reeks Wereldklimaatconferenties, georganiseerd door de Wereld Meteorologische Organisatie.” >
Zie verder in: https://nl.wikipedia.org/wiki/Opwarming_van_de_Aarde

Reageer
gravatar

Je kunt veel van bruinkoolwinning, Greta en opportunisme zeggen, maar je kunt er ook weinig van zeggen. De keuze is aan JOU!

gravatar

Afgraven van bruinkool is een ander probleem dan het verstoken van bruinkool. Het eerste een landschappelijke kwestie, het tweede is een milieukwestie.
De eerste kwestie is een puur Duitse zaak, in tegenstelling tot de tweede.

Het gebruik van bruinkool in elektriciteitscentrales is zonder afvangen van CO2 een sl*cht idee. Een oplossing is het afvangen van broeikasgassen en die gassen op te sluiten in lege olie- en gasvelden. Maar ik neem aan dat Greta en de milieubewegingen dat niet willen. Dan houdt het op.