NOS

NOS

Rusland betwist hele MH17-vonnis: ‘vrijgesproken verdachte was juist als enige wél schuldig’

‘En het was wel hun doel een passagiersvliegtuig te raken maar ze schoten mis’

Rusland is verontwaardigd over het vonnis in de rechtszaak over het neerhalen van MH17. De rechter in Schiphol heeft de drie verdachten Girkin, Chartsjenko en Doebinski schuldig bevonden aan het neerhalen van de passagiersvlucht en de vierde verdachte Poelatov vrijgesproken. “Girkin, Chartsjenko en Doebinski zijn juist onschuldig en Poelatov heeft in zijn eentje die vlucht neergeschoten”, aldus Rusland.

Volgens de rechtbank was het niet de bedoeling van de verdachten om een passagiersvliegtuig neer te schieten en hebben ze MH17 per ongeluk geraakt. Dat doet echter niets af aan de schuld. “Onzin”, is de reactie van de Russische regering. “Ze hebben wel als doel gehad MH17 te raken maar hebben per ongeluk mis geschoten.”

De rechtbank is zich er terdege van bewust dat de uitspraak vooral symbolisch is en dat het niet waarschijnlijk is dat Rusland de veroordeelden ooit zal uitleveren aan Nederland. “Wij zien deze uitspraak absoluut niet als symbolisch”, aldus de Russische regering. “Wij zullen de veroordeelden zo snel mogelijk uitleveren aan Nederland.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *