Shutterstock / fokke baarssen / Natali Zakharova

Shutterstock / fokke baarssen / Natali Zakharova

Economen waarschuwen: brood straks net zo duur als huis

De huizenprijzen zijn voor het eerst in jaren gedaald. Omdat tegelijkertijd de prijzen van een brood stijgen, is de kans groot dat broden en huizen straks even duur zijn. Economen slaan groot alarm en schuiven massaal aan bij talkshows om hun zegje te doen.

“Een Zaans volkoren heel kost nu al 15 cent meer dan aan het begin van het jaar, terwijl huizenprijzen het afgelopen kwartaal juist vijf procent zijn gedaald”, waarschuwt macro-econoom Bert Bokhoven. “Als die trend zich doorzet, zullen we straks mensen met kruiwagens vol huizen naar de bakker zien lopen om een halfje bruin te kopen.”

“We hebben het natuurlijk over gemiddelden”, legt Bokhoven uit. “Een villa in Huis ter Heide is voorlopig nog wel even meer waard dan een pistoletje, maar wie op de piek van de markt een appartementje heeft gekocht in de grote stad moet niet denken dat die daar straks nog een ambachtelijk meerzadenbrood voor kan krijgen.”

De Nederlandse Vereniging van Bakkers (NVB) verwachten dat brood steeds vaker per sneetje zal worden verkocht en huizen juist per rijtje. Dat zal de prijsstijgingen eerder verder opdrijven dan tegengaan. “Het is natuurlijk goed nieuws dat de woningmarkt een beetje afkoelt, maar nu tegelijkertijd de broodprijs explodeert zal dat de ongelijkheid in het land alleen maar verergeren. Mensen die een broodmachine hebben meegekregen van hun ouders merken bijvoorbeeld nauwelijks iets van de prijsstijgingen.”

Huisjesmelkers laten zich naar verwachting massaal omscholen tot bakker om de prijs van brood nog verder op te drijven. Als het aan hen ligt delen jongeren zonder vast inkomen straks met zijn vieren een casino wit.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *