Pro Shots / SIPA USA

Pro Shots / SIPA USA

Extreemrechtse premier Italië krijgt gelukkig te maken met matigende invloed Salvini en Berlusconi

Giorgia Meloni wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van Italië. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat ze extreemrechts is en mogelijk zelfs fascistisch. Gelukkig heeft Meloni’s partij niet de absolute meerderheid gehaald bij de verkiezingen, waardoor coalitiepartners als Matteo Salvini en Silvio Berlusconi hun matigende invloed kunnen uitoefenen.

“Meloni zal moeten samenwerken”, legt correspondent Heleen D’Haens uit. “Haar partij Fratelli d’Italia is de verkiezingen ingegaan in een rechts blok met de Lega van Salvini en Forza Italia van Berlusconi. Stel dat zij knokploegen op immigranten wil afsturen, dan zal Salvini opstaan en zeggen: ho ho, het is meer dan genoeg om ze onmenselijk te behandelen.”

Ook kan Meloni niet zomaar de democratie afschaffen en terugkeren naar de tijd van Mussolini. D’Haens: “Als zij neigt naar een staatsbestel met één sterke leider, dan zal Berlusconi haar meteen laten weten dat hij daar niet van gecharmeerd is.”

Regeringen in Italië staan niet bekend om hun stabiliteit. Als Meloni's kabinet inderdaad snel valt, verwachten deskundigen dat de populistische Vijfsterrenbeweging het stokje gewoon weer overneemt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik mag deze “dame” wel. Ze is een groot voorstander van de strijd van het Vaticaan tegen lesbiennes, homo’s e.d. en ongelovigen. Terug naar vroeger toen pastoors het nog voor het zeggen hadden.

Reageer