NOS

NOS

Nemen de Britten wel genoeg tijd om te rouwen?

‘Dit afscheid voelt vluchtig en gehaast’

Vorige week overleed koningin Elizabeth en woensdag werd de kist al naar Westminster Hall gebracht. Daar zal ze slechts 4 dagen opgebaard liggen en hebben veel Britten amper tijd om waardig afscheid te nemen van hun koningin. Het roept de vraag op: nemen de Britten wel genoeg tijd nemen om te rouwen?

“Het is in twee weken tijd drie keer knipperen met je ogen en die vrouw ligt al onder de grond. Dat is echt absurd”, zegt koningshuisdeskundige Marc van der Linden. “Hier in Nederland kijken we daar zeer sceptisch naar. Als je zelf zoiets zou meemaken, dan wil je toch ook de tijd krijgen om dat rustig een plekje te geven? Wat dat betreft mogen de Britten wel wat meer uitstralen dat ze waarde hechten aan hun tradities.”

De Britse rouwdeskundige Laura Popsil vindt ook dat het allemaal wel erg vluchtig en gehaast voelt. “Als je niet genoeg tijd neemt om te rouwen kan het een onverwerkt trauma worden voor de Britten. Zoiets kan jaren doorsluimeren als je niet oppast. Als je nu ziet dat ze het hele proces in twee weken zo gehaast doorlopen, maak ik me wel zorgen. Er wordt zelfs alweer gevoetbald, op de BBC zie ik alweer programma’s die niet over Elizabeth gaan. Ik snap niet dat mensen voor de herfstvakantie doodleuk alweer naar hun werk gaan.”

Popsil vervolgt: “Rouw moet je ook durven voelen. Verdriet mag er zijn. Die treurnis moet gewoon even goed door je aderen vloeien. Onze koningin Elizabeth is dood, laat dat de komende 10 weken maar even goed tot je doordringen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb er geen woorden voor. Zo afschuwelijk. Ik probeer al de hele week met een portret van zkh koning Willem Alexander van Oranje Nassau en Tarzan troost te vinden, maar het is te erg.

Reageer
gravatar

“Waardig afscheid nemen” van de kist is voor het vele publiek niet mogelijk. Er zijn immers bereden paarden en rode mannetjes met hoge bontmutsen het uitzicht aan het bederven.

Reageer
gravatar

Lieve Jan Steeds,

De paarden staan vóór de affuit waarop de kist staat, dus er niet naast!
(Ik kan het weten, want ik was erbij. Ik sta in de linker rij lakeien precies achter de tiende lakei naast de zwart geluidsbox waaruit ‘waarheen waarvoor’ van Mieke Telkamp schalde, maar dan in het Engels).

Veel liefs van Daniëlle