Shutterstock / fizkes

Shutterstock / fizkes

Small Tech in opkomst: kleine familiebedrijven die op ambachtelijke wijze al je data verzamelen

Het internet wordt gedomineerd door Big Tech: gigantische technologiebedrijven als Alphabet, Microsoft, Apple en Meta die continu data verzamelen van de miljarden gebruikers die ze hebben. Inmiddels is er een tegenbeweging gaande: Small Tech. Dit is een verzamelnaam voor kleine familiebedrijven die op ambachtelijke wijze al je data en gegevens vergaren.

“Bij ons ben je niet zomaar een nummer”, vertelt Anja Verveen uit Ruurlo. Samen met haar man en kinderen runt ze technologiebedrijf Spull’n. “Veel van die grote bedrijven werken met ingewikkelde cookies en tracken al je data. Dat doen wij niet. Ik ga gewoon langs bij onze gebruikers – gebruikers ja, geen klanten – en vraag onder het genot van een bak koffie wat ik wil weten. Tot welke target audience behoor jij? Wat is je lievelingseten? Wat heb je allemaal gekocht de laatste tijd? Wat doe je het liefste in bed? Dat soort dingen.”

“Het is een echt familiebedrijf”, zegt Anja over Spull’n, dat met onder meer een eigen zoekmachine en e-mailservice ook wel ‘Het Alphabet van Ruurlo’ genoemd wordt. “We werken met de hele familie samen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Het sleutelwoord daarbij: vertrouwen. Wij gaan niet de hele dag volgen wat jij online allemaal doet. Wel kan het zijn dat mijn zoon Bart af en toe opeens bij je in de zolderkamer of in de achtertuin staat om te zien wat jij allemaal uitspookt. Wat ons betreft is dát de toekomst voor technologiebedrijven, weer gewoon terug naar vroeger.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *