Shutterstock / pmvfoto

Shutterstock / pmvfoto

Veel Nederlanders vinden het moeilijk onze vlag correct op te hangen – wij leggen het nog één keer uit

We zijn als Nederlanders allemaal trots op onze nationale driekleur, en laten dat ook graag zien. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar we constateren wel dat er nog vaak dingen misgaan met het correct ophangen van de vlag. Daarom leggen we nog één keer uit hoe je precies de Nederlandse vlag aan een vlaggenmast of viaduct bevestigt.

In principe kun je de vlag overal aanhangen als je dat wil, als je hem maar goed vastmaakt. Belangrijk daarbij is de volgorde van de banen goed in de gaten te houden. De Nederlandse vlag heeft drie banen: een rode, een witte en een blauwe. Het is heel belangrijk dat die drie banen in de juiste volgorde worden weergegeven.

Het is gebruikelijk om altijd de witte baan in het midden te houden, maar dat is niet zo moeilijk, omdat zelfs als je de vlag op de kop ophangt, de witte baan in het midden zit. Met de rode en de blauwe baan echter, zit het een stuk ingewikkelder. Het is uiterst belangrijk dat je de vlag zo ophangt, dat de rode baan de bovenste baan vormt en de blauwe de onderste. Doe je dit verkeerd om, met de blauwe baan boven en de rode baan onder, dan heeft de vlag een heel andere betekenis. Het blauw (boven) – wit (midden) – rood (onder) is namelijk de vlag van Joegoslavië. Dat land bestaat geeneens meer.

Hoe voorkom je nou dat het niet tóch per ongeluk verkeerd gaat? Hier een handige tip. Als je de vlag aan een viaduct of ander vast voorwerp bevestigt, zorg dan dat je het touw waarmee je de vlag bevestigt aan het rode gedeelte van de vlag vastmaakt, één touw aan beide weerszijden van de rode baan, en vervolgens als het ware iets naar beneden laat hangen. Zo komt het rode gedeelte van de vlag automatisch boven te hangen. Hang je de vlag aan een vlaggenmast? Zorg er dan voor dat de rode baan het dichtst bij het topje van de mast komt te hangen, vaak zit hier een oranje dopje. Ga na of de eerste kleur die je na het topje rood is. Indien ja: dan heb je het helemaal goed gedaan, chapeau!

Maar, dit betekent niet dat je er al bent. Er is nog een zeer belangrijk punt waar je op moet letten bij het bevestigen van de vlag. Het is cruciaal dat de banen (rood-wit-blauw) horizontaal lopen. In de breedte dus, en niet in de lengte. Doe je dit verkeerd, dan loop je het risico dat mensen je gaan aanzien voor een Fransoos, en dat moeten we niet willen met zijn allen. Heb je ook deze stap goed voltooid, dan heb jij, trotse Nederlander, de Nederlandse vlag correct opgehangen. Goed gedaan! Je mag nu een oranje tompouce eten.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vee-getariers hangen tegenwoordig de vlag met blauw boven, omdat ze zich aan willen sluiten bij Schlesswig-Holstein. Schijnt iets te maken te hebben met een koeienmerk.

Reageer
gravatar

Al is het de Speld. Ik denk dat jullie toch echt “horizontaal” hadden willen schrijven 😉

“ Het is cruciaal dat de banen (rood-wit-blauw) verticaal lopen. In de breedte dus, en niet in de lengte. Doe je dit verkeerd, dan loop je het risico dat mensen je gaan aanzien voor een Fransoos, en dat moeten we niet willen met zijn allen.”

Reageer