‘Helmond’ stopt volgend jaar

Frans Blok / Shutterstock

‘Helmond’ stopt volgend jaar

'Doek valt voor populair reality-rollenspel'

Op 1 januari 2023 komt na precies 795 jaar een einde aan het langstlopende live rollenspel ter wereld. Hoewel ‘Helmond’ dit jaar nog 91.524 actieve deelnemers kent, is het volgens de organisatie tijd om de live action role play (LARP) te ontmantelen.

Spelcoördinator Jos van Bakel legt uit waarom ‘Helmond’ stopt: “Natuurlijk is het nog populair, maar je ziet dat de laatste jaren toch vooral een herhaling van zetten zijn. Als de creativiteit weg is, moet je durven te stoppen. Nu de advertentie-inkomsten teruglopen is geen enkele reden meer om het spel kunstmatig in stand te houden.”

Het grootscheepse participatie-realityspel begon in het jaar 1225 als een simulatie van het middeleeuwse leven in een Bataafs provinciegehucht. In de loop der eeuwen groeide ‘Helmond’ uit tot een complex spel rondom gebroken gezinnen, ongelukkige kledingkeuzes en een continue worsteling met het leven in het algemeen en het UWV in het bijzonder. De LARP bereikte in de 19e eeuw zijn hoogtepunt toen enkele textielbaronnen de rest van de deelnemers tot quasi-horigen maakten en hen zelfs dwongen kanalen naar Den Bosch en Maastricht te graven.

“Sinds die roerige tijd gebeurt er hoegenaamd niets boeiends meer”, bevestigt Cindy Geurts, ‘Helmonder’ sinds 1978. Ze heeft veel begrip voor de ontmanteling: “Het grootste deel van de participanten speelt al jaren dezelfde rol, vaak die van lid van een gezinnetje dat in een eensgezinswoning met voortuintje leeft. Ook zelf vind ik het steeds moeilijker om mijn karakter als serveerster in bar/dancing Zeezicht te laten sprankelen.”

Wat er na het stoppen van ‘Helmond’ met het ruim 54 vierkante kilometer grote terrein zal gebeuren is nog onduidelijk. De gemeente Eindhoven zou de decors willen omvormen tot goedkope woonruimte, maar ook Defensie heeft interesse om het gebied als schietterrein te gebruiken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Domme vraag dat “Wist u dat…” Het is niet interessant voor de redactie of ik iets wist en weer vergeten ben, maar of ik iets weet. Nou weet ik het onderhand wel na mateloze herhaling van dezelfde boodschap alsof De Speld een kerkgenootschap is.

Is er misschien ook wat over het programma te vertellen? Dat zou nieuwe nuttige informatie zijn.

Reageer