‘Helmond’ stopt volgend jaar

Doek valt voor populair reality-rollenspel

Op 1 januari 2018 komt na precies 790 jaar een einde aan het langstlopende live rollenspel ter wereld. Hoewel ‘Helmond’ dit jaar nog 89.472 actieve deelnemers kent, is het volgens de organisatie tijd om de live action role play (LARP) te ontmantelen.

Spelcoördinator Jos van Bakel legt uit waarom ‘Helmond’ stopt: “Natuurlijk is het nog populair, maar je ziet dat de laatste jaren toch vooral een herhaling van zetten zijn. Als de creativiteit weg is, moet je durven te stoppen. Nu de advertentie-inkomsten teruglopen is geen enkele reden meer om het spel kunstmatig in stand te houden.”

Het grootscheepse participatie-realityspel begon in het jaar 1225 als een simulatie van het middeleeuwse leven in een Bataafs provinciegehucht. In de loop der eeuwen groeide ‘Helmond’ uit tot een complex spel rondom gebroken gezinnen, ongelukkige kledingkeuzes en een continue worsteling met het leven in het algemeen en het UWV in het bijzonder. De LARP bereikte in de 19e eeuw zijn hoogtepunt toen enkele textielbaronnen de rest van de deelnemers tot quasi-horigen maakten en hen zelfs dwongen kanalen naar Den Bosch en Maastricht te graven.

“Sinds die roerige tijd gebeurt er hoegenaamd niets boeiends meer”, bevestigt Cindy Geurts, ‘Helmonder’ sinds 1978. Ze heeft veel begrip voor de ontmanteling: “Het grootste deel van de participanten speelt al jaren dezelfde rol, vaak die van lid van een gezinnetje dat in een eensgezinswoning met voortuintje leeft. Ook zelf vind ik het steeds moeilijker om mijn karakter als serveerster in bar/dancing Zeezicht te laten sprankelen.”

Wat er na het stoppen van ‘Helmond’ met het ruim 54 vierkante kilometer grote terrein zal gebeuren is nog onduidelijk. De gemeente Eindhoven zou de decors willen omvormen tot goedkope woonruimte, maar ook Defensie heeft interesse om het gebied als schietterrein te gebruiken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb een paar keer ge-NPC’t bij Helmond maar de spelers waren volslagen apathisch. Ik denk dat ze teveel met hun gedachten bij de merchandise van de ‘Swinkels’-larp, een stukje verder, waren.

Reageer
gravatar

Drie jaar na deze aankondiging ben ik blij om te kunnen melden dat we inmiddels met zijn allen een geslaagde doorstart hebben kunnen maken. Het heeft wel wat kruim gekost, maar uiteindelijk hebben we een nieuwe producer gevonden die veel goede ideeën had voor de toekomst.

Reageer
gravatar

Is Speld geen persiflage op de werkelijkheid? Deze bizarre mededeling lijkt me enigszins overdreven, alhoewel veel mensen een toneelspel spelen. Ik heb als nazaat van een rasechte Helmonder nog nooit gehoord van dit overjarige spel van 750 jaar. Weliswaar bestaat LARP maar in Helmond zeker geen 750 jaar. Daar hebben de arbeiders van Helmond destijds totaal geen tijd voor gehad, want ze moesten overleven. Wellicht wat adelijken. maar die houden sowieso van spelletjes.

Reageer
gravatar

Roermond ook al? Het heeft jaren geduurd voor ze in Roermond van de remsporen en sportvlekken van bisschop Gijssen verlost waren, Net begonnen de huizenprijzen voorzichtig weer wat aan te trekken en nou weer dat ‘Helmondse’ probleem dat opduikt. Ontgroening/ontvolking in Limburg kan nog een acuut probleem worden voor regionale projectontwikkelaars en makelaars. De regeling van € 100.000,- belastingvrije schenking aan kinderen liep zeker ook niet in Limbabwe? Geen wonder.

gravatar

Naar ik vernomen heb zou de zelfde game ontwerper het voor 500 miljoen Euro ontworpen spel “Nederland”niet eens meer op de markt willen brengen vanwege bezuinigingen, gebrek aan creatieve invallen en onvoorstelbaar voorspelbare karakters. Een marktanalyse heeft aangetoont dat het spel niet kan rekenen op veel belangstelling wegens de ongeloofelijke calvenistische sufheid en het kopieergedrag van de “hoofdrolspelers”.

Reageer
gravatar

Ook Den Haag schijnt aankoop van het gebied te overwegen om er na eliminatie van de inwoners een landelijk intellisjunscenter te starten van waaruit de gehele bevolking 24/7 gemonitord kan worden. Zo kunnen ongewenste elementen met een voorkeur voor zwarte Pieten of de motor als vervoermiddel en/of afkeer van de EU en dictatoriale lobbyclubjes bestreden worden uit naam van Westerse Waarden als Vrijheid en Tolerantie. Misschien iets voor een volgende Keekerdom?

😉

Reageer
gravatar

Helaas, mijn wens valt in duigen . Gelukkig geeft het stukje in De Speld ook hoop, zeker wanneer Eindhoven al maar durft te kijken naar Helmond vanwege nieuwe woonruimtes. Op dat moment ben ik er zeker van dat ik als ‘acteur’ van ‘Helmond’ een hoofdstuk kan bijschrijven wat zal leiden tot een climax die de gloriejaren van de 19e eeuw doen vergeten. Het hoofdstuk zal getiteld zijn ‘When Hell(mond) freezes over’.

Reageer
gravatar

Helmond is nooit verzelfstandigd en opgestoten in de Vaart der Volkeren; opeenvolgende burgemeesters van VVD-signatuur brachten slechts collectieve regressie. Helmonders zijn overigens niet dommer dan de gemiddelde Nederlander, men heeft doorgaans de lagere school met goed gevolg afgerond en is aansluitend tewerkgesteld in een der textielfabrieken die bepaalde Rotarians steenrijk (op z’n Helmonds: kei-rijk) hebben gemaakt. Collectieve ombouw naar een Simm’s zie ik als een reële mogelijkheid

Reageer
gravatar

Heb jaren al middels mijn werk met Helmonders te maken, en heb er ook een paar jaar gewoond. Niet mijn favoriete woonplaats, maar prima volk, MET humor en zelfspot, met goede en slechte mensen. Kortom, wel een hele gewone stad met een he-le gewone bevolking, zoals een beetje stad betaamd. En…de mooiste en leukste markt van Brabant! Zegt een Brabander uit de regio Oost-Brabant!

Reageer
gravatar

Stonden gisteren een paar Jehova’s aan de deur (ja ook die spelen een belangrijke rol in onze soap) dat het einde nadert. Ik zeg weet ik al want gisteren lag er een brief van de gemeente (ahum) op de deurmat dat ze gaan stoppen. Er wordt ons de keuze geboden: vrijwillige euthanasie of verhuizen naar Amsterdam.
Vandaag op was op Omroep Brabant een peiling en een overgrote meerderheid kiest dan toch voor vrijwillige euthanasie.

Reageer
gravatar

ik zie niet echt een verschil tussen verhuizen naar amsterdam en vrijwillige euthanasie maar misschien is dat omdat ik me als ouderwetse hippie dood erger aan die tegenwoordigetijdse hipsters die daar wonen

gravatar

Volgens mijn kan de helft van de reactiegevers helmond en zijn bevolking niet!
Maar als er mensen zijn die een helmonder voor pedo of uitkeringstrekker uit willen maken dan zou ik zeggen ga naar helmond en zeg t iemand in zijn gezicht , dan zal t waarschijnlijk de laatste x zijn dat je zo iets zegt !want dom gedrag leren we hier iand snel af.
Verder zijn hellemonders gezellige mensen die gezellig brabants genieten van hun helmond !
Maus

gravatar

Haha, het ís een achterbuurt! Helmond = Kudt. Gekke uitkeringstrekkers, daar kun je nergens mee komen. Behalve Helmond natuurlijk..

gravatar

Sinds de beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend heeft, gestopt is, is de creativiteit langzaam maar gestaagd achteruit gegaan in Helmond.
Logisch gevolg is dat nu de stekker er uit gaat.

Reageer
gravatar

Ik zeg hek eromheen (met in- en uitgangen uiteraard) en een groot free-for-all airsoft terrein. Binnengaan is meedoen, niemand weet dan hoeveel er op een gegeven moment zijn. Als de stad komt te vervallen, zal het terrein dus ook steeds meer de “post-apocalyptische” look krijgen. Dat schijnt tegenwoordig in te zijn.

Reageer
gravatar

Onterecht en overhaast, lijkt mij zo. Geef Helmond nog een eeuw of wat om haar unieke positie duidelijk te maken. Voor mij is het plaatsje daar met de aanwezigheid van een Hema, Blokker en Kruidvat reedsch op een unieke manier in geslaagd. Nog een leuk tentje erbij waar je je eigen fairtrade koffie kunt roosteren (zie: http://www.speld.nl/2014/08/11/grote-brand-in-leuk-nieuw-tentje/) en de commerciële wolven zullen hun koude plannen droef bewenen.

Reageer
gravatar

Niemand die ik ken keek er ooit naar. Hoewel het natuurlijk ooit een baanbrekend project is geweest, lijkt infantielenvermaak nu toch echt op z’n retour.

Hoop ik. Als Albert Verlinde tenminste geen ‘Helmond, de musical’ gaat maken. Brrr: Danny de Munk zingend over z’n ‘dakhaas meej èrpel’…

gravatar

Na 790 is het inderdaad wel genoeg geweest. Hopelijk wordt er niet besloten dat ze alles gaan herhalen, omdat er verder weinig gebeurd in Helmond. Ik denk eerlijk gezegd dat het mis ging toen de stoplichten werden ingevoerd. Deze apparaten nemen de situatie heel letterlijk. Meestal moet je stoppen en staan zelden op groen. Maar dit terzijde. De beste oplossing is de stad gewoon op te doeken en de grond te schenken aan Natuurmonumenten of zo. Die hebben er wel een nuttige oplossing voor.

Reageer
gravatar

Ik kom zelf uit Helmond en het is inderdaad te triest voor woorden..

Ik hoorde we eens dat Helmond de tuin van eindhoven is..

Dan toch wel de achtertuin.. Zoenen waar je je hond laat poepen als je geen zin hebt om hem uit te laten

Reageer
gravatar

Ik weet dat Helmond heeeel graag bij Brainport wil horen, maar Brainport is toch echt Eindhoven, niet Helmond…

gravatar

Maar dit kán toch niet zomaar? Alle deelnemers moeten onderdak vinden elders, dat is tot daar aan toe, maar vooral de jongere deelnemers, de kleine kinderen, hebben er tot dusver geen benul van gehad dat ze een rol speelden. Wie gaat ze dat vertellen? Zeg dan dat Sinterklaas niet bestaat, ofzo. En waar moeten die peuters heen, terug naar hun echte ouders die ze nog nooit hebben gezien? Je kunt niet zomaar ineens stoppen met Helmond, dat moet voorzichtig gebeuren. Langzaam afbouwen.

Reageer
gravatar

Er zal vast wel lang over nagedacht zijn.
Kubussen kunnen zo weer door je kind in de doos gedaan.

Maak t u zich niet zo druk. Dit zat eraan te komen.

Voor meer info en geestelijke ondersteunig raadpleeg: 020-4707900

gravatar

Niksafbouwen
Gewoon1januarie2015hetterreinoverdragen
aandefensieenschietenmaar.Kostanders
klauwenmetgeldalsaldatvolkondergebracht
moetworden
Gewooncoldturkeymeestoppenendoorrollen
devolgendeshowin
Owensorry,mijnspatieisstuk

gravatar

Jammer dat het stopt, ik keek altijd graag vanaf de rand naar ‘Helmond’. Ik heb zelfs regelmatig een dagje als figurant ‘bezoeker’ meegelarpt, maar moest steeds concluderen dat ik toch niet die echte ‘Helmonder’ ben om me in dat spel te kunnen mengen. Ik sprak de taal natuurlijk ook niet.

Reageer
gravatar

Ja, ondertiteling is niet overal beschikbaar. Het ABN (nee, niet die bançaire zwendelaars) heeft weinig bereik in deze stad en beëdigde tolken zijn schaars en zeer vatbaar voor taal-contaminatie. Ze worden afgeschermd van de buitenwereld want zij zijn hard nodig om het College van B & W verstaanbaar met “Den Haag” te laten communiceren. Niet dat “Den Haag” nu zoveel zinnigs uitstoot, maar in ieder geval de illusie van een centraal landsbestuur en zo, je weet wel.

gravatar

Leuk en aardig om Helmond op te heffen maar waar moeten we met de 89.472 deelnemers naar toe? Ze zijn immers geselecteerd om hun achterlijkheid en kortzichtige kijk op het leven. Incest is normaal in Helmond.

Het is algemeen bekend dat een Helmonder altijd voor gedonder zorgt en weinig gemeentes zijn bereidt ze op te nemen.

Een pedofiel opnemen in een gemeente is daarbij vergeleken een makkie.

Amsterdam zou een geschikte gemeente voor de deelnemers kunnen zijn.

Corrie.

Reageer
gravatar

En dat zegt dan dus een (incest?) hagenees?
Gelukkig zijn de hellemonders zeer welkom in Mierlo, Stiphout, Deurne…. En natuurlijk in Almere waar men de zelfde foute, maar betaalbare en comfortabele, kledingkeuze heeft. Al staan Hellemonders niet zo zeer bekend om hun incest noch om pedofiel gedrag, ze zorgen er wel voor dat klachten over loslopende katten op zeer korte termijn afnemen. Dat in tegenstelling tot velen afkomstig van boven de rivieren gekleed in zwarte rok…

gravatar

Bij RTL Boulevard heb ik van Jamai gehoord dat de commerciëlen van plan waren een programma te maken waarin ambities, dromen en fantasieën worden gerealiseerd van mensen wonende in Helmond.

Helaas gaat het voor de Helmonders niet door, er zijn al teveel programma’s met mongolen op Tv zijn.

Corrie.

gravatar

Ja, incest, wat wil je na al die tijd. De kinderen waren zich ook niet meer bewust van het rollenspel. De VN wist er helemaal niets van.

gravatar

Zeg Corrie van Hiernamaals, je denkt dat je leuk bent. Helaas niet, alleen maar grof in de bek. Bel even foreveraway-travels. Er ligt een ticket voor je klaar naar retardistan. In Mongolie willen ze mensen als jij liever niet opnemen. Zijn bang dat het dan een grote ordinaire scheldpartij wordt daar, begreep ik van het M(ongalian)S(ecret)O(ffice). De retardisten willen je echter graag in hun regering opnemen!

gravatar

Deze tekst duid op een overmaat aan jaloezie en intelligente onkunde. Achwel mevrouw Corrie, u als “Hagenees” mag vooral trots zijn op Barbie, ADO Den Haag, IS in combinatie met een wegkijkende burgemeester en al het gespuis in de schilderwijk wat zichzelf een podium op tv heeft verworven in het kader van “socialisering” van de mindere klasse (alleen Natascha Froger ontbreekt nog). Nee mevrouw Corrie, wellicht eens tijd om echt een bezoek te brengen aan Helmond voordat u uw oordeel velt…

gravatar

Och och. Ooit in Almere geweest? Volendam? Een willekeurige plaats in Limburg? Of, als we toch bezig zijn, een willekeurige plaats in Nederland? Saaiheid is troef. De Nederlander laaft zich aan de saaiheid. Zelfs de politici zijn een voorspelbaar zootje geworden, zonder enig sprankeltje creativiteit. Nederland is bedolven onder een creativiteit-dempend doodskleed, dat alle leven, humor en creativiteit uit de inwoners zuigt. Gelukkig hebben we Helmond nog. Creatief? Absoluut niet. Humor? Zeker!

Reageer
gravatar

haha en dan die reacties van mensen die dit serieus niet leuk vinden… zelfs zelfspot kennen ze in Helmond niet… inderdaad de saaiste en meest depressieve plaats van NL ….. en dan ook nog serieus met Amsterdam willen vergelijken… HAHAHA het heet niet voor niks Hellmouth daar… erg jammer dat dit bericht niet echt is eigenlijk.

Reageer
gravatar

Helmond is alleen met D en niet met DT. In Algemeen Nederlands klopt Helmondt nooit, en andere steden die met D eindigen. Het blijft gewoon zoals het is.

gravatar

Ik heb wel oren naar zo’n nieuwe opzet

Hoe zou dat gaan heten, een ‘Life Action Roleplay Participatie First Person Shooter’? Wel gelijk een hele bek vol

gravatar

Ja, want waar Amsterdam vroeger een rauwe serie was die sex, drugs and rock&roll niet schuwde, is het nu gelikt, preuts en hip geworden omdat er ook mensen met minder interesse voor het ruwere werk naar moeten kunnen kijken. Het is een beetje Amsterdam-Light geworden. Ik snap dan ook goed dat veel mensen tijdens de reclame wegzappen naar “Purmerend” en “Almere”.

Wel vind ik die tussenstukjes met Ruigoord nog altijd erg vermakelijk.