NOS

NOS

Belarus redt migranten uit handen van Belarus

Belarus heeft een grote groep migranten aan de Poolse grens overgebracht naar een loods. Het land zet alles op alles aan om de migranten te redden van Belarus.

‘Het is onacceptabel wat Belarus met migranten doet. Belarus wist heel goed in welke benarde situatie ze deze mensen brachten toen ze hen een nieuwe route naar Europa boden’, zegt een grenswacht van Belarus. ‘Daarom bieden we zo’n duizend migranten nu een overdekte en warme slaapplek, en geven we ze eten, drinken en medische zorg. We zorgen zelfs voor een terugreis naar hun land van herkomst voor ze. We weten dat ze al hun spaargeld hebben gebruikt om hier te komen, dus we doen dat graag voor niets. Ik ben blij dat wij als Belarus er nog voor die mensen kunnen zijn. We kunnen die mensen niet aan hun lot overlaten.’

‘Belarus duwt migranten doelbewust richting de waterkanonnen van het Poolse leger, terwijl de temperaturen er ‘s nachts rond het vriespunt liggen. Belarus is enkel uit op escalatie en speelt zo met mensenlevens, alleen om politieke druk te zetten op de Europese Unie’, zegt ook de Belarusissche Alexandr Loekasjenko. ‘We zijn blij dat we met deze warme loods die mensen kunnen helpen. Maar noem ons alsjeblieft geen held, dit zou ieder normaal land doen. Zonder Belarus zou Belarus deze mensen de dood in jagen.’

Loekasjenko hoopt op meer begrip voor Belarus van de Europese Unie. ‘Je kunt veel zeggen over Belarus maar als Belarus ziet dat Belarus mensen in levensgevaar brengt, staat Belarus wel vooraan om de mensen net in leven te houden. Belarus is niet als Belarus.’

Wil je ons jaaroverzicht 2021: ‘Opnieuw een Jaar’ ontvangen én De Speld steunen? Voor €25 ben je een jaar Vage Kennis van De Speld en krijg je het boek als welkomstcadeau thuisgestuurd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *