Shutterstock / PVLGT

Shutterstock / PVLGT

Is Wit-Rusland een kutland geworden?

Wit-Rusland is er afgelopen jaar niet vrolijker op geworden. Na de coronapandemie, gestolen verkiezingen, een ongekend gewelddadige repressie van de oppositie, een vliegtuigkaping en de vlucht van een olympische sporter is nu weer een prominent oppositielid dood gevonden in Oekraïne. Is Wit-Rusland een kutland geworden?

“Je mag in dit land niets meer zeggen tegenwoordig”, zegt Vadzim (54) uit Pinsk. “Als je voor je mening opkomt, word je van straat geplukt en in een martelkelder opgesloten. Letterlijk dan he.”

“Als je te hard rijdt of je belasting niet betaalt staat de politie aan de deur terwijl de hoge heren in Minsk met alles wegkomen”, vult Mikalaj (61) aan.

“De buitenlanders maken hier de dienst uit”, zegt Joelia (43). “De Russen bepalen ons hele economische beleid en als je bij de geheime politie bent wordt bijna alleen maar Russisch gesproken. De Russen nemen het nog een keer over als het zo doorgaat.”

Sommige Wit-Russen zijn milder. Anatol (72): “25 jaar geleden hadden we ook al Loekasjenko en daarvoor zaten we 70 jaar onder de Sovjet-Unie. Wat mij betreft zijn we altijd al een kutland geweest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die arme zieltjes moet je knuffelen en massaal binnen halen. Anders krijg je de Nederlandse identiteit (en idem voor andere West Europese landen) niet snel genoeg gebroken.

gravatar


“Is Wit-Rusland een kutland geworden?” Dat is vragen naar de bekende weg.
Ik had van een accuraat nieuwsorgaan als de De Speld geen oud nieuws verwacht, maar berichten die heet van de naald (hot news, red.) zijn.

Geen nieuws is spreekwoordelijk goed nieuws. Daarom toch nog één sterretje.

Reageer