Fotokon

Fotokon

EU vreest dat gas in erbarmelijke omstandigheden vast komt te zitten tussen Wit-Rusland en Polen

De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het gedrag van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. De potentaat dreigt de doorvoer van gas naar de EU te staken, waardoor straks mogelijk duizenden kubieke meters gas vast komen te zitten tussen Wit-Rusland en Polen.

“Dat gas kan dan geen kant op, terwijl de winter eraan komt”, zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. “Loekasjenko gebruikt fossiele brandstof als geopolitiek wapen. Dat is schaamteloos en absoluut onaanvaardbaar.”

Ook de Europese regeringsleiders schrikken van het idee dat Wit-Rusland enorme stromen gas gebruikt om de EU onder druk te zetten. “Dat gas komt in erbarmelijke omstandigheden terecht”, waarschuwt premier Janez Janša van Slovenië, de huidige EU-voorzitter. “Onze unie is ook een waardengemeenschap. Dit mogen we niet toestaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *