Shutterstock:  Nick_ Raille_07

Shutterstock: Nick_ Raille_07

Klimaatafspraak Glasgow: 50 procent minder vingerwijzen naar andere landen vanaf 2030

Alle landen die voor de klimaattop aanwezig zijn in Glasgow hebben opnieuw een gezamenlijke afspraak gemaakt: vanaf 2030 moeten landen 50 procent minder vingerwijzen naar elkaar. Hoog nodig. De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat China dat in het huidige tempo nooit gaat halen: ‘China is verantwoordelijk voor bijna 28 procent van het vingerwijzen wereldwijd.’

De Nederlandse afvaardiging is blij dat er steeds meer concrete afspraken op tafel komen om over te gaan tot actie. ‘We moeten het echt samen doen, maar helaas mogen wij ook pas weer vingerwijzen als we een nieuw kabinet gevormd hebben in ons land’, zegt Rutte. ‘Als demissionair premier heb ik niet de bevoegdheid om echt concreet te vingerwijzen, wel kan ik zeggen dat Polen bijvoorbeeld ook wel echt meer kan doen dan het nu doet. Die wezen laatst bijvoorbeeld nog naar India.’

Vladimir Poetin laat via een vooraf opgenomen videoboodschap weten dat hij de afspraak een geweldige vooruitgang vindt. ‘Dit vingerwijzen is zo’n groot probleem, dat kun je niet zomaar in je eentje oplossen. Daar heb je echt iedereen voor nodig. Daarom is het zo jammer dat Brazilië zich zo matig inzet. Dan kunnen wij nog zó ons best doen, maar als zij maar blijven wijzen met dat vingertje, schiet het alsnog niets op.’

Om er zeker van te zijn dat deze afspraak in 2030 wordt gehaald, moet vooral België meer doen, concluderen de landen. De Chileense president, Sebastián Piñera, vindt dat weer een vreemde uitspraak van landen die zelf ondermaats presteren in het vingerwijzen.

Boris Johnson vatte de afspraak op de top samen met de woorden: ‘Samen maar vooral jij.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *