NOS

NOS

Rutte wil niet met China én de VS onderhandelen over klimaatakkoord: ‘Grote klimaatcoalitie veel te instabiel’

Mark Rutte heeft laten weten niet met China én de Verenigde Staten te willen onderhandelen over een mogelijk klimaatakkoord. Zo’n grote klimaatcoalitie is volgens de demissionair premier namelijk ‘veel te instabiel.’

‘Als we nu zouden gaan praten met beide landen, zouden we de coalitie onnodig instabiel maken’, zegt Rutte. ‘Ik wil dolgraag een klimaatakkoord, echt waar. Maar dit is in de kern instabiel. Ik ga niet met een hele wolk van grote mogendheden aan tafel. Op deze manier over de inhoud praten heeft geen zin. Ik wil hooguit met één land praten.’

De Nederlandse premier zegt te ‘balen’ van de inflexibele houding van de landen. ‘Zoals ik zei wil ik met alle plezier met één van de twee praten, maar dat lijken ze dan weer niet te willen. En dat terwijl de klok tikt, het is één voor twaalf, wij zullen nu actie moeten ondernemen. Deze ernstige situatie vraagt om ernstige maatregelen, ziet u, en daarvoor zijn deze landen niet allebei nodig. Het is graag of niet, voor mij verandert er niets.’

‘Ik ben ook nog altijd voorstander van het voortzetten van het huidige klimaatakkoord van Parijs’, zegt Rutte. ‘We waren goed op weg, toch? Daarvan weten we in ieder geval dat het werkt.’

Toch wil Rutte de deur voor een groot nieuw klimaatakkoord niet helemaal dichtgooien. ‘Ik wil de VS en China natuurlijk niet tot een fusie dwingen. Maar als Xi Jinping en Joe Biden samen als één land aan tafel willen, kunnen we nog eens praten. Als ze daartoe bereid zijn, lijkt me dat in ieder geval al goed nieuws voor henzelf.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die Rutte is een hypocriet. Dat heb ik wel gezien. Hij lult hier in Galsgow maar een eind weg dan vliegt hij naar Holland om daar weer wat uit z’n nek te lullen, dan vliegt hij weer naar Glasgow en zo gaat het elke dag.

Kan hij die lul niet zwemmen?

Reageer
gravatar

Lieve Kreta, Rutte is net Pinokkio: hoe meer gejokt, hoe langer zijn lul.
Hij kan wel zwemmen hoor, maar bij zeezwemslagen sleept zijn lange lul over de bodem. Dat gaat van au-au-au.

gravatar

Niet slim van Teflon Mark. Hij moet juist aan tafel met beide partijen. Zo kan een eventueel akkoord eindeloos worden uitgesteld en kan Nederland zonder enige schaamte nog jarenlang ver achter de klimaatstoet aan blijven lopen.
Valt me tegen van Mark dat hij het bedrijfsleven op deze manier in de steek laat.
Schande!

Reageer