NOS

NOS

Rutte wil het niet over ondermaatse Nederlandse klimaatbeleid hebben: ‘Ben nu in Glasgow’

Het klimaatbeleid in Nederland is beter dan eerdere jaren, maar nog altijd flink ondermaats. Dat blijkt uit een nieuw rapport van onder meer het CBS, het RIVM, het Planbureau voor de Leefomgeving en TNO. Demissionair premier Mark Rutte laat weten nu niet op het rapport in te willen gaan. ‘Ik ben nu in Glasgow.’

De CO2-uitstoot zal de komende jaren te veel blijven stijgen om aan de klimaatdoelen te kunnen voldoen. Wat volgens het rapport hard nodig is, is een rigoureuze verandering en sterk leiderschap. Daarnaast stelt ook de Raad van State in de jaarlijkse Klimaatnota dat er onmiddellijk moet worden ingegrepen. ‘Ik heb het rapport en de nota nog niet gelezen nee, zoals u ziet ben ik hier in Schotland.’

‘Ik ga nooit in op binnenlandse aangelegenheden als ik in het buitenland ben’, reageert Rutte na aanhoudende vragen van een journalist. ‘Het gaat hier over hele andere zaken, namelijk dat we de klimaatdoelen niet gaan halen als er nu niet duurzamer beleid komt. Daar moet ik me nu op focussen.’

Ook volgens Ed Nijpels, die toeziet op de naleving van het Klimaatakkkoord, moet klimaatbeleid het hart worden van het nieuwe regeerakkoord, vertelt de journalist. ‘Mensen hebben hier een interessant accent in Glasgow’, zegt Rutte. ‘Het heeft veel geregend, maar nu is het wel weer wat beter weer gelukkig. Wist je dat mensen hier graag doedelzak spelen? Dat las ik in de Lonely Planet-gids.’

Volgens de journalist hebben de Nederlanders met zandzakken voor hun deur daar geen boodschap aan. Dat begrijpt Rutte: ‘Het is natuurlijk verschrikkelijk allemaal, alle rapporten en nota’s, van A tot Z. Dankuwel.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Altijd één ding tegelijk.

In Nederland kunnen we het prima eens over die asielzoekers op de Middellandse zee hebben.

Zijn ze al in Nederland? Oh.

Overlast?
Voordringen?
Oplichters?
Miljoen per stuk?

Oh.

Reageer