Shutterstock: Aart W. van Wijk

Helaas: bouw van dijken voor 2 meter zeespiegelstijging zorgt voor 3 meter zeespiegelstijging

Helaas! De bouw van de extra dijken die nodig zijn voor twee meter zeespiegelstijging, zorgt voor zoveel uitstoot dat de zeespiegel met drie meter zal stijgen.

“Ik heb goed en slecht nieuws”, vertelt KNMI-wetenschapper Hubert van Wierigen. “We kunnen dijken bouwen die ons bij twee meter zeespiegelstijging tegen het water zullen beschermen! Maar door de benzine voor de graafmachines en diesel voor de schepen die zand moeten vervoeren zal dat uiteindelijk ruim een meter te laag zijn.”

Toch moeten we het volgens het KNMI het ook van de positieve kant bekijken. “Als we op dit niveau verder gaan, en dus niet voor extra uitstoot zorgen door bijvoorbeeld een extra hoge dijk te bouwen, houden we het op twee meter zeespiegelstijging. Daar kunnen we onszelf, met de nodige aanpassingen, prima tegen beschermen.”

Dit artikel is te vinden in ons nieuwe boek: 150 Jaar De Speld Deel 1. Bestel vandaag nog de bundel van alle artikelen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Nu al erkend als wereldwonder en slechts 22,50 in onze webshop.

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We kunnen die dijken toch ook vullen met HOY worsten? Dan hoeft er niet zo veel gegraven te worden. Bovendien is het ook goed voor de volksgezondheid als al die worsten niet geconsumeerd worden. Een win-win plan derhalve.

gravatar

Zelfs randstedelingen kan je niet zomaar laten verdrinken, dus ik stel voor dat Nederland de Ardennen opkoopt en daar alle verdreven bewoners huisvest. Dat is meteen een stimulans voor de nederlandse taal aldaar.