ChadwickWrites / Shutterstock

ChadwickWrites / Shutterstock

Noord-Korea lanceert vandaag geen raket: wat zijn ze daar aan het bekokstoven?

Noord-Korea heeft vandaag geen raket afgevuurd, dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Een gebeurtenis die bij omliggende landen alle alarmbellen doet rinkelen. De vraag is: wat zijn ze daar in godsnaam aan het bekokstoven?

“Na bijna dagelijks meerdere hypersonische-, ballistische- en kruisraketten de afgelopen maand is dit natuurlijk erg opvallend, zeg maar gerust alarmerend”, legt Noord-Korea-watcher Tim de Wit uit. “Ik maak me eerlijk gezegd best wel zorgen. Hopelijk gaat de Verenigde Staten snel polsen wat daar allemaal gaande is. Desnoods met een missie, want anders kan dit zomaar eens helemaal fout aflopen.”

Volgens ingewijden heeft de stilte vanuit Noord-Korea ook voor veel paniek in het Witte Huis gezorgd. “Ze kunnen letterlijk alles aan het voorbereiden zijn”, zegt de minister van Defensie. “Het moet wel om heel erg grote plannen gaan als ze geen tijd hebben om een raket te lanceren. We hebben daarom het zekere voor het onzekere genomen en de gehele marine die in buurt waren voor een grote oefening die kant op gestuurd. De Amerikaanse president is zelfs zijn bed uitgelicht voor de nucleaire codes. Dat is in weken niet gebeurt.”

China, Rusland en de VS zijn na een overleg inmiddels weer begonnen aan het ontwikkelen van hun eigen hypersonische raketten, om weerstand te kunnen bieden tegen de nog onbekende aanval die zal komen. “We kunnen nu niet stilzitten en niets doen, terwijl zij allerlei geheime levensgevaarlijke plannen aan het voorbereiden zijn.”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was vermoedelijk ergens aanwezig. Dit kan duiden op verschillende scenario’s. “Normaal als Kim Jong-un ergens aanwezig is weet je dat het foute boel kan worden, of niet, dat moet gaan blijken de komende tijd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *