Landgenoten: Noord-Korea

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Landgenoten Noord-Korea
 • Ligging Ten noorden van Zuid-Korea
 • Oppervlakte Bijna drie keer Nederland
 • Inwoners Bijna twee keer Nederland
 • Hoofdstad Pyongyang
 • Officiële naam Democratische Volksrepubliek Korea
 • Aartsvijand Republiek Korea, oftewel Zuid-Korea
 • Ruzie sinds De Koreaoorlog, begin jaren vijftig
 • Televisiezenders 1
 • Stadion Grootste ter wereld, met plek voor 150 duizend mensen
 • Vlag Nog hoger dan die van Zuid-Korea, net aan de andere kant van de gedemilitariseerde zone
 • Kaas? Dictator Kim Jong-un is verslaafd aan Emmentaler

Het conflict tussen Noord-Korea en Zuid-Korea laait weer op, en hoe. Door het wederzijds afschrikkende effect van grootschalig wapengekletter bestoken de Korea’s elkaar vooral met dingen die niet dodelijk, maar wel irritant zijn. De nieuwste trend: ballonnen. Noord-Korea zond zijn aartsvijand onlangs driehonderd ‘geschenken van oprechtheid’: grote ballonnen met vuilnis en uitwerpselen. Het was een antwoord op de Zuid-Koreaanse luchtaanval die usb-sticks met K-Pop en kritiek op Noord-Korea liet afleveren. Uiteraard per ballon.

Het doet schattig aan, deze duckstadsiaanse praktijken in tijden van wereldwijd toenemende bewapening. Donald Duck en Buurman Bolderbast gooien al jaren van alles over elkaars schutting, echt duister wordt het nooit. Maar achter de schermen bouwt Noord-Korea aan een eigen wapenarsenaal: het land geldt als ’s werelds meest recente kernmacht. Kim Jong-un krijgt binnenkort bezoek van Vladimir Poetin, en ze gaan het waarschijnlijk niet hebben over onderwijsvernieuwing of de laatste Disneyfilm.

Op het wereldtoneel heeft Noord-Korea een vrij eenzijdige communicatiestrategie: militair vertoon. Het is de onzekere klasgenoot met problemen thuis die zich ter compensatie agressief gedraagt op school. Je gunt zo’n klasgenoot de veilige wereld van de Donald Duck, waar ruzies afgewisseld worden met liefde, geluksdubbeltjes en de taart van Oma Duck, en waar Willie Wortel misschien nog wel een vriendschapsgenerator op zolder heeft liggen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *