PRO SHOTS / Imago

PRO SHOTS / Imago

Alleen maar haat in de wereld? Rusland en Noord-Korea halen juist banden aan

Het lijkt momenteel alsof er alleen maar haat is in de wereld. Op het geopolitieke toneel vliegen de bommen en verwijten je om de oren. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Zo hebben Rusland en Noord-Korea juist de banden aangehaald.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov was afgelopen week in Pyongyang. Eerder was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un al op bezoek bij Vladimir Poetin. Rusland en Noord-Korea hebben besloten 'op alle gebieden' meer te gaan samenwerken. Ook heeft Lavrov 'veel waardering' voor de Noord-Koreaanse steun voor de oorlog in Oekraïne.

“Dat zijn hoopvolle signalen van verbroedering”, zegt journalist Wierd Duk, die erop wijst dat de Hongaarse premier Viktor Orbán onlangs ook al de vriendschap met Rusland vierde. “Je moet ze alleen wel wíllen zien.”

“We denken zo vaak over politiek in termen van tegenstellingen, strijd, conflict, contramine”, zegt politiek expert Bob Deen. “Maar al deze voorbeelden tonen aan dat we de kracht van samenwerken en verbinding tussen landen onderwaarderen. Neem alleen al het leveren van drones door Iran aan Rusland: een hartverwarmende geste in het delen van techniek en middelen.”

We zien in het Westen in de media, maar ook in de politiek, de neiging om alles door een negatieve bril te bekijken. “Daarmee doen we uiteindelijk onszelf tekort,” vervolgt Deen, “er worden veel bruggen kapot geschoten, maar er worden ook bruggen gebouwd. Daar mogen we ook wel eens bij stilstaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *