De toeslagenaffaire leert dat jezelf doodschamen onmogelijk is

De toeslagenaffaire leert dat jezelf doodschamen onmogelijk is

De toeslagenaffaire leert dat jezelf doodschamen onmogelijk is

Goed nieuws: jezelf doodschamen is kennelijk onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek naar de toeslagenaffaire. “Als het had kunnen gebeuren was het in deze zaak natuurlijk al lang een keer gebeurd”, legt schuld- en schaamte-expert Bert Bokhoven uit.

“Ga maar na: waarom zakte staatssecretaris Van Huffelen gisteravond voor de camera van Nieuwsuur niet dood weg van gêne toen ze werd ondervraagd over het gegeven dat de overheid nu ook de compensatie voor de slachtoffers van de affaire aan het vernachelen is? Of toen Mark Rutte zei dat etnisch profileren wat hem persoonlijk betreft geen probleem was, hoe kan hij dat hebben gezegd zonder zich letterlijk kapot te schamen? Hoe kan het dat voormalig belastingdienst-topman Jaap Uijlenbroek nog gezond rondloopt, ondanks het feit dat de memo Palmen kennelijk wél bekend was bij hem? Of neem zelfs het gegeven dat precies dezelfde partijen van wie de bewindslieden in januari aftraden vanwege de toeslagenaffaire nu opnieuw met elkaar spreken om een regering te formeren. Zijn zij wijlen? Nee, geloof mij maar: schaamte is niet dodelijk. Dat staat nu onomwonden vast.”

Volgens Bokhoven is er echter niet alleen maar goed nieuws. “We hebben wel geleerd dat fatsoenlijk je excuses aanbieden vaak een zeer pijnlijke zaak is. We zien politici bijvoorbeeld fysiek lijden onder het zeggen van ‘sorry’. Hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen, of hoe we dat leed kunnen verzachten, dat moeten we nog zien uit te vinden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Niks mis met etnisch profileren. Sommige bevolkingsgroepen verkleden zich nu eenmaal graag als drugsdealer. Dat vinden ze woke. Ook zijn bepaalde bevolkingsgroepen oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Je ben dom bezig als je niets doet met deze informatie.

Reageer