Shutterstock/Door Media Whalestock

Shutterstock/Door Media Whalestock

Feelgood docu ‘Samen met de Staat’ vertelt het verhaal van fossiele bedrijven en de overheid

Zin in een echte feelgood docu? Kijk dan de documentaire Samen met de Staat, waarin medewerkers uit fossiele bedrijven vertellen over de financiële steun en subsidies die zij kregen van de overheid.

“We doen al heel lang goede zaken met de overheid,” zegt de olijke KLM-directeur Harm Kreulen. “Los van de coronasteun hoeven we al decennia geen accijns te betalen op kerosine. Die BTW-vrijstelling is ook prettig. Belangrijk om bij stil te staan hoe bijzonder dat is. Daar proosten we regelmatig op.”

“Als ik kijk naar al die mensen in Den Haag, denk ik alleen maar: handig”, zegt Shell-topman Ben van Beurden. “Natuurlijk, we betalen bakken met geld voor een goede lobbyist, maar je moet niet vergeten dat we jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies ontvangen. Als wij winst mislopen door de afbouw van de gaswinning in Groningen, wordt dat direct gecompenseerd. Ik ben heel blij dat dit verhaal nu eindelijk gehoord wordt. Iedereen moet zien hoe de overheid ons altijd bijstaat.”

Ook innovatieve bedrijven als Vattenfall die veel in biomassa hebben geïnvesteerd krijgen kortingen op energiebelasting. “Wij worden stelselmatig door de overheid weggezet als ‘klimaatvriendelijk’. Dat doet goed.”

Toch zit er ook een sombere noot in de documentaire: de afschaffing van de dividendbelasting gaat niet door. “Dat was wel behoorlijk bitter nieuws. Zoiets gun je niemand. We kunnen enkel hopen op een goede besteding van de hiervoor weggezette miljarden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Olie en gas is gewoon (oude) biomassa. Vandaar deze miljarden subsidies.
Als er nog een plekje vrij is in de raad van commissarissen horen we het wel. Momenteel hebben hebben we nog de nodige ex ministers in de aanbieding!

Reageer