Shutterstock / photocosmos1

Shutterstock / photocosmos1

Perspectief: in Duitsland is de formatie nog niet eens begónnen

In Nederland is veel te doen om de formatie, die inmiddels al vijf maanden duurt en nog geen stap verder lijkt te zijn gekomen. Het is daarom goed om de situatie in perspectief te zetten: in Duitsland is de formatie nog niet eens begónnen. 

“In Nederland weten we tenminste hoeveel zetels elke partij heeft en hoeveel er nodig zijn om een meerderheid te vormen. In Duitsland weten ze dat nog niet eens”, legt Duitsland-correspondent Flemmo te Gader uit. “In die zin lopen we ver vooruit. Daarom hebben ze in Duitsland nu een deadline afgesproken: uiterlijk 26 september moet er een zetelverdeling geregeld worden.”

Waar Nederlandse politici de kritiek krijgen navelstaarderig te zijn, maken Duitse politici het helemaal bont. ‘Stem op mij’, heeft de Groene kandidaat Annalena Baerbock gezegd, en SPD-kandidaat Olaf Scholz heeft gezegd dat hij hoopt dat zijn SPD de grootste wordt. “Het gekke is nog dat het lijkt te werken ook”, vertelt Te Gader “Volgens peilingen is 100 procent van de Duitsers van plan te stemmen op een politicus die nog niet in staat is gebleken een regering te vormen. Daar zijn cijfers waar Rutte jaloers op zou zijn.”

Toch is het geduld van de Duitsers volgens Te Gader waarschijnlijk niet eindeloos. “Ik denk niet dat bondskanselier Merkel het einde van het jaar gaat halen.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *