Shutterstock / Dmitriyk21

Shutterstock / Dmitriyk21

Wie is schuldig aan het drama in Afghanistan? We vroegen het aan de Taliban

Nu Afghanistan binnen enkele dagen volledig in handen is gevallen van de Taliban, is het grote vingerwijzen begonnen. Wie is schuldig aan het drama dat de bevolking tot wanhoop heeft gedreven? In de hoop een duidelijk antwoord te krijgen, vroegen we het aan de mensen die dicht bij het vuur zitten: de Taliban.

“Biden”, zegt Mahmoud, secretaris van de Taliban-afdeling in Kandahar stellig. Hij ontvangt ons in zijn kantoor. Gelukkig zijn er nog voldoende tolken in het land die ons kunnen helpen. “Biden had geen enkel plan voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Hij heeft Afghanistan zó in onze barbaarse handen gedreven.”

Even later nuanceert Mahmoud zijn woorden. “Het is natuurlijk niet alleen de schuld van Biden. Het begon al met Bush. De Amerikanen hadden hier niets te zoeken. Obama heeft het laten dooretteren en Trump heeft nota bene een bestand met ons gesloten, terwijl hij wist wat voor wreed tuig wij zijn.”

Toch ligt het niet alléén aan de Amerikanen, vinden de Taliban. “Het Afghaanse leger heeft ons geen strobreed in de weg gelegd”, stelt Mahmoud. “Ze lieten hun wapens voor ons achter. De president is als een laffe hond gevlucht. Als regering en leger hun eigen volk zo makkelijk overleveren aan een regime met achterlijke opvattingen, dan kun je je afvragen of je dat de Amerikanen kunt verwijten.”

Het is dus allemaal niet zo zwart-wit, leren we van de mensen die het kunnen weten. Op het eind steekt Mahmoud zelfs nog de hand in eigen boezem: “Als wij Bin Laden destijds niet zoveel ruimte hadden gegeven, hadden we Bush ook niet uitgelokt. Dat is onze les: als wij het Westen met rust laten en alleen de Afghanen laten lijden, kunnen we hier een stabiel islamitisch emiraat stichten. Dan hoeft er nooit meer chaos te zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Afghanistan is net als het verhaal van een tachtigjarige man die me in Zierikzee over de politie in zijn tijd vertelde.
Hij zat nu in een invalidenwagentje.
Hij zat wel te blowen op het politiekantoor en ze namen dat van hem
De politie pakte een bal af. Enz.
Hij had een keer een psychiater bezocht, waarom niet zei hij, en de psychiater moest wat later opgenomen worden.
Maar het was normaler dan met Benito die iedere dag een boete krijgt.
Ik zei het is perfectionisme in de eigenwaan, en de betweterij die hier de ziekte zijn.
Gebrek aan zelfkennis, en opvoeding in de veronderstelling van racisme die de maat-schapen heeft gevormd met als criterium Afghanistan en Somalië enz. enz. Een wereldrol van belang. Ambtenaren en hun moraal, het fatsoen.
Etos maar geen ethos. Lekker eten maar geen ethiek.

Reageer
gravatar

De debiele links-rechts politiek tot 1 en 2 te kunnen tellen en ze tegen elkaar af te zetten wordt toegepast op alle mogelijke culturen.
De missie tegen Al Qaida was succesvol na 20 jaar, een weekje of wat en de Taliban was terug.
Een stukje Koude Oorlog waar eerder de Russen op stukliepen en waar de VS in meegetrokken werd.
En als het echt waanzin wordt komt pas het verantwoordelijkheidsgevoel.
Ze zijn misschien wel bang dat ze tot het niveau van Afgaan-istan vallen.

Reageer
gravatar

Geweldig! Ik heb elk uur $ 85 verdiend sinds ik een half jaar geleden begon te freelancen via internet… Ik werk dagelijks enkele uren thuis en doe het basiswerk dat ik krijg van dit bedrijf dat ik online tegenkwam… Ik ben erg blij om deze werkkans met je te delen … Het is absoluut de beste baan die ik ooit heb gehad … Bekijk het hier …… http://Www.MoneyApp2.Com

Reageer
gravatar

Op jonge leeftijd worden wordt al geleerd om de puddingbuks te hanteren. Daarna kan er met zwaarder geschut, beschikbaar gesteld door Iran, andere schurkenstaten of je oom, worden geoefend. De oorzaak is verveling, er is nu eenmaal geen reet te doen. Hopelijk kunnen deze religieuze freaks elkaar voldoende pret bezorgen.

Reageer
gravatar

Ik ben in diepe rouw. Met mijn metalfunk band De Nupi’s hadden we net een Azie-tour ingepland. Een concert in Kabul stond dit weekend in de planning. En nu is muziek ineens niet meer toegestaan en vinden nepperts het weer eens nodig verdeeldheid te zaaien. Bespottelijk! Is er nog iemand die geeft om de inkomens van mensen?

Reageer
gravatar

★★★★
Rudolf Julius mag op zijn blote knieën Allah danken, dat hij tijdens zijn bezoek aan Afghanistan niet een kopje kleiner is gemaakt.
Vanwege zijn heldendaad zou ik hem vijf sterren willen, ware het niet dat het verslag van zijn avontuur net iets te lang is

Reageer