Studio Speld / Shutterstock

Studio Speld / Shutterstock

Afghaanse vrouwen doen ‘AI yearbook challenge’ om toch het gevoel te krijgen dat ze naar school zijn geweest

Met de internationale trend ‘AI yearbook challenge’ kunnen gebruikers foto’s genereren waarop ze worden getransformeerd tot typisch 90’s Amerikaanse tieners in jaarboekfoto’s. Hiermee is het ook eindelijk voor Afghaanse vrouwen mogelijk om het gevoel van naar school gaan te ervaren. Sinds de Taliban in 2021 weer aan de macht is in Afghanistan, mogen meisjes niet meer naar de middelbare school. De ‘yearbook’ foto’s leken dus ver buiten bereik voor Afghaanse vrouwen. Tot nu.

Ook Zahida (39) is voor de challenge gezwicht. Zij was twaalf toen de Taliban in 1996 aan de macht kwamen en heeft daarna nooit meer de kans gekregen om naar school te gaan. “Ik had altijd het gevoel dat ik iets had gemist, maar met deze foto’s is dat gat toch dichter geworden.” Nu ze werkloos thuis zit, heeft Zahida de hele dag de tijd om nieuwe foto’s te genereren en lekker te zwijmelen. “Ik hoop dat de techniek zich zo ver zal ontwikkelen dat ik straks ook kan zien hoe het eruitziet als ik door een park zou lopen. Super onrealistisch, maar wel grappig om te zien.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *