Shutterstock / Jono Photography

Shutterstock / Jono Photography

Amerikanen: het gaat niet om het resultaat van de oorlog in Afghanistan, maar om de vrienden die we onderweg gemaakt hebben

Het Amerikaanse leger trekt zich terug uit Afghanistan en het land valt weer in rap tempo in handen van de Taliban. Is de oorlog in het Centraal-Aziatische land dan volkomen zinloos geweest? De Verenigde Staten vinden van niet: het gaat immers niet om het resultaat van de oorlog, maar om de vrienden die we onderweg gemaakt hebben.

“Je had ons eens moeten zien, in het najaar van 2001. Broekies waren we,” zegt George W. Bush. “We dachten dat we het aan de slachtoffers van 9/11 verplicht waren om Afghanistan binnen te vallen en de Taliban te verdrijven. Nu weten we natuurlijk dat respect voor de slachtoffers van terrorisme al die tijd in onszelf heeft gezeten. Dat hadden we zonder die oorlog nooit geleerd. Dus wat dat betreft zou ik die oorlog niet zinloos noemen.”

“Mensen vragen zich wel eens af wat we eigenlijk te zoeken hadden in Afghanistan” vult Barack Obama aan. “Maar als ik bijvoorbeeld kijk naar het pad dat we hebben afgelegd, dan kan ik alleen maar trots zijn. Er is geen Taliban die daar afbreuk aan kan doen. Dus zelfs al hadden we in Afghanistan niets te zoeken, we hebben er wel heel veel gevonden. En dat is ook waardevol.”

“Ben ik teleurgesteld dat het land weer in handen is van de Taliban?”, vraagt Donald Trump zichzelf af. “Weet je, soms zit de oorlog mee, soms zit de oorlog tegen. De oorlog is wat dat betreft net het leven. Ik moet altijd denken aan het gedicht van Lord Tennyson, ‘tis better to have loved and lost than never to have loved at all’. De Taliban zullen zoiets nooit snappen, en daarmee zijn wij, afgezien van de resultaten op het slagveld, hoe dan ook de morele overwinnaar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

And your result is now that Americas prestations have falled between the basket and the concurrention is many stronger. It sorries me for that togetherliving now. Have Holland a answer to these tragic?

Reageer