ANP / NOS

Kabinetsformatie draait uit op penalty’s

De kabinetsformatie is uitgedraaid op penalty’s. In de ongewoon lange verlenging gebeurde weinig meer, waardoor een penaltyserie al snel onvermijdelijk werd. 

“Aan het begin van de verlenging gingen de partijen er nog wel voor”, zegt PvdA-leider Lilianne Ploumen. “Maar uiteindelijk zie je dat een paar partijen niet willen, en een paar andere partijen niet kunnen. Vooral het CDA speelde duidelijk op penalty’s, die begonnen in april al met tijdrekken. Wel jammer. We – Jesse en ik – hadden het graag al willen afmaken.”

Vooral voor ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn de druiven zuur. In de slotfase miste hij een uitgelezen kans op de voortzetting van het kabinet Rutte-III.

VVD-leider Mark Rutte heeft er vrede mee. “Ik ben vol vertrouwen, wij hebben hier goed op getraind. Al blijft het natuurlijk een klein beetje een loterij, zo’n kabinetsformatie.” Of hij overweegt Bente Becker te vervangen voor Ton Elias wil hij niet zeggen. “Dat gaan jullie vanzelf zien.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *