YT / Leroypretparkfan

We halen nog een keer herinneringen op met Monsieur Cannibale

De Efteling-attractie Monsieur Cannibale heeft jarenlang in de Efteling gestaan, sinds 1988. Hoeveel tienduizenden ritjes zijn onder die afgebeelde kannibaal gemaakt? Hoe vaak is sinds het plaatsen ervan het bekende liedje gespeeld? Nog een laatste keer halen we herinneringen op.

Leopold II

In 1885 werd de Belgische koning Leopold II heerser over de ‘Onafhankelijke Congostaat’. De Kamer van Volksvertegenwoordigers stemde er bijna unaniem mee in de koning soevereiniteit te geven in zijn heerschappij over Congo. 

Rubber

Om ervan verzekerd te zijn dat er genoeg rubber uit de ‘Onafhankelijk Congostaat’ kwam, werden dorpen gedwongen tot rubberquota. Haalden ze die niet, dan kregen ze te maken met privé-milities van de concessiemaatschappij. Die verkrachten, verminkten en aten soms mensen op. Om munitie te besparen, werden mensen onthoofd of werden hun handen afgehakt. Het totale aantal inwoners van het land daalde van 20 miljoen naar 8 miljoen, deels door moord, deels door ziekte, deels doordat mensen vluchtten. In 1908, een voor het overlijden van Leopold II, nam de Belgische overheid het bestuur van Congo over, na rapporten over de onvoorstelbare wreedheid die onder Leopolds bewind had plaatsgevonden. De overheid bleef gebruik maken van slavernij om onder meer koper en tin uit de kolonie te winnen.

Wereldtentoonstelling

Op de Wereldtentoonstelling van 1897 nam ook België deel, de tentoonstelling werd in Brussel gehouden. Een van de attracties was een Congolees dorp, door de Belgen opgebouwd. 270 mensen uit Congo werden ervoor verscheept naar Brussel. Zeven van hen stierven tijdens hun verblijf in België. In hun ‘dorp’ werden ze afgeschilderd als dierlijk, als wilden, als gevaarlijk. De mensen die overleden zijn in een massagraf begraven. 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *