Brancheorganisatie NBBU (Flexbranche) / YouTube

Moet Hamer de zes partijen rust geven of juist kiezen voor dezelfde zes?

‘Je moet de flow niet doorbreken’

Het is een discussie die bij elke formatie weer terugkeert: moet de informateur de betrokken partijen rust gaan geven, of moet juist worden vastgehouden aan dezelfde partijen?

Volgens politicoloog Tom van der Meer zijn de zes betrokken partijen – VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie – dringend toe aan rust. “Ik weet niet of je het CDA recent hebt zien onderhandelen? Die konden nauwelijks meer op hun benen staan. Ik zou gewoon een B-team opstellen, dan zijn ze volgende week weer scherp.”

Politicoloog Sanne Kruikemeier vindt dat informateur Mariëtte Hamer juist moet vasthouden aan dezelfde zes. “Je moet de flow niet doorbreken. Ze zijn op elkaar ingespeeld, als je ze rust geeft breek je het ritme alleen maar. Bovendien: in 2010 kregen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks ook rust van de informateur. We hebben gezien tot welk kabinet dat heeft geleid.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *