Shaiith / Shutterstock.com

Bijen lang niet zo dol op mensenkots als wij op honing

Bloemenhoning, acaciahoning, lavendelhoning, crèmehoning; het supermarktschap staat vol met potjes bijenkots, die ook gretig aftrek vinden bij de consument. Maar er is geen enkele sprake van tweerichtingsverkeer, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen: "Bijen vliegen met een grote boog om een potje mensenkots heen."

De onderzoekers publiceerden vandaag een jarenlang onderzoek waarin ze allerlei soorten en smaken mensenkots aan bijen hebben geprobeerd te voeren. "Maar of het nou kots is van een bedorven shoarmaschotel, teveel bier, of van die zieke kots vol met gal die je aanmaakt als je je beroerd voelt; ze beginnen er niet aan. Niet uit een potje, niet van een boterham, en als je het rechtstreeks de bijenkorf ingiet, dan legt een groot deel zelfs het loodje. De achterblijvers zijn vervolgens extra agressief tegen hun imker."

Jammer, zo concluderen de biologen. "Wij kunnen veel van bijen leren en genieten van de producten ze maken. Het is dan wel fijn als dat een beetje wederzijds is. Dankbaarheid komt blijkbaar niet in hun vocabulaire voor."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Even tussendoor:
Ik begrijp ten volle dat een artikel als: “Klimaatdoelstelling: voor 2050 genoeg airco’s kopen om klimaatverandering te stoppen'” achter een betaalmuur plaatst. Het is natuurlijk een vaag artikel dat alleen geschikt is voor vage kennissen.

Reageer