Shutterstock: Alexandros Michailidis

Belgische regering biedt hulp aan om formatie te versnellen

Er lijkt geen schot te zitten bij de formatie. Na bijna honderd dagen is de meest recente informateur slechts een paar millimeter verder gekomen. De Belgische regering biedt nu hun diensten aan om sneller tot een kabinet te komen.

“Met een beetje hulp kan Nederland het makkelijk onder de 500 dagen houden”, zegt de ambitieuze Belgische formateur Alexander de Croo. “Dat klinkt misschien extreem, maar het kan echt. Wij hebben het ook gedaan. Maar dan moeten we nu echt flink aan de bak.”

De Croo: “Het is onbegrijpelijk dat ze er in Nederland zolang over doen. Ze hebben één taalgebied zonder enorme cultuurkloof en ze kunnen met slechts vier partijen een regering vormen. Geef ons een jaar en hopsa, er staat een kabinet op het bordes.”

In Nederland wordt wisselend gereageerd op de aangeboden hulp van België. “Laten we het niet overhaasten. Dit moet wel zorgvuldig gebeuren”, zegt CDA-leider Hoekstra. Hij laat daarbij weten het ontvangen van formatiehulp door Vlaanderen én Wallonië uit te sluiten.

PvdA-leider Ploumen haalt in reactie daarop flink uit naar Hoekstra. “Niet zo snel nee zeggen. Tegelijkertijd denk ik ook: We moeten het nu niet over België hebben, we moeten het hebben over de inhoud.” VVD-leden zijn een petitie gestart, waarin ze oproepen absoluut niet geholpen willen worden door elitaire zuiderburen.

De komende weken zal informateur Mariëtte Hamer in gesprek gaan met verschillende Belgische ministers, daarna opnieuw met Nederlandse fractievoorzitters, en vervolgens per tweetal samen, om te zien of een samenwerking om het formatieproces te versnellen wenselijk is.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Misschien een mooie kans om eindelijk België en Nederland weer samen te voegen!

Zonder Wallonië dan natuurlijk!!

Erno-BE, wat denk jij?
Jij bent de expert hier.

Reageer
gravatar

Heb een beter voorstel: neem gewoon die Belgische regering van ons over. En met zo’n 7-partijen-coalitie wordt de oppositie ook nog overbodig 👍🏻

Reageer