Studio Speld / Shutterstock.com

Eindexamens versoepeld: leerling krijgt per examen 3 hulplijnen

Ondanks een zwaar coronajaar zijn vandaag de eindexamens begonnen. Wel zijn er maatregelen genomen om te compenseren voor het gebrek aan fysieke les. Zo krijgen leerlingen per examen drie hulplijnen: een bekende bellen, de 50:50 bij meerkeuzevragen en de mogelijkheid om te spieken bij klasgenoot Yena.

“Veel leerlingen hebben dit jaar amper een leraar gezien”, legt een woordvoerder van het College voor Toetsen en Examens uit. “Maar het niet laten doorgaan van de eindexamens is ons een brug te ver. Dat is een verwijzing naar de Slag om Arnhem, hoef je niet te weten voor je eindexamen, dat terzijde. Daarom komen we examenleerlingen tegemoet met hulplijnen.”

Volgens de woordvoerder is het eindexamen op deze manier absoluut haalbaar. “Als je bij Nederlands de keuze hebt uit vier signaalwoorden en ‘bovendien’ en ‘behalve’ vallen af, dan weet je eigenlijk al dat het ‘waarna’ is of ‘aanvankelijk’. En bij aardrijkskunde kun je een Marianentroggen-expert uit je familie bellen. Het maken van het examen was eigenlijk nog nooit zo makkelijk.”

Nog voor zijn examen wiskunde is begonnen zet de 17-jarige Youri van het Jorge Zorreguieta College in Ulft al een hulplijn in. “Ik wil graag weten wat de datum is. En daarvoor wil ik graag mijn vader bellen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Uiteraard gelden versoepelingen ook voor zwemdiploma’s. Voor alle afstanden geldt dat je een hulplijn in mag zetten: je papa die je plaats inneemt. Heb jij toch je diploma!

Reageer
gravatar

“Veel leerlingen zullen ook deze week bij de examens amper een leraar zien”, legt een woordvoerder van het College voor Toetsen en Examens uit: “ze staken.”

Vrijwel alle docenten zijn het er niet mee eens, dat iedere leerling afzonderlijk de mogelijke antwoorden op anderhalve meter afstand moeten worden ingefluisterd. Ze vinden het “doelmatiger om op de examenformulieren de mogelijke antwoorden per vraag al te vermelden.”

Reageer
gravatar

Ik begrijp hoe de docenten het willen. Ik geeft een duidelijk voorbeeld uit het vak geschiedenis voor zes vwo.

Vraag: Wie won de tweede wereldoorlog – Wie werd laatste.

Antwoord:
0 D. Trump – X. Jinping
0 Geallieerden – keizer Hirohito
0 Geallieerden – A. Hitler
0 Geallieerden – Sovjet Unie