Beeld: YT / NOS

Nederland geeft patent op Fieldlabs vrij

Geweldig nieuws voor ontwikkelingslanden: Nederland geeft het patent op Fieldlabs vrij. Dat betekent dat ze nu ook in Afrika, India en Zuid-Amerika kunnen gaan experimenteren met risicovolle evenementen waar het nut niet helemaal duidelijk van is.

Op het moment heeft nog geen enkel land zich bij Nederland gemeld om ook Fieldlabs te organiseren, maar dat kan volgens demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer nooit lang meer duren. “Als ze in Uganda, Bangladesh of Ecuador horen hoe je met een paar miljard euro een klein deel van de bevolking zoet kan houden met een concert, een voorstelling of een mudrace, dan willen ze dat geheid ook. Ze missen alleen nog de expertise om het op te zetten.”

Om andere landen te helpen met Fieldlabs heeft het ministerie daarom een subsidiepot klaargezet. Keijzer: “Als ze in Nicaragua een 538 Oranjedag willen organiseren, dan kunnen we financieel bijspringen. Het is in ons aller belang dat we de Fieldlabs over de hele wereld uitrollen. Het is in naam van de wetenschap.”

Niet iedereen is enthousiast over het plan van de minister om de hele wereld aan Fieldlabs te helpen. Zo wijst de Nederlandse evenementenbranche erop dat er op dit moment nog niet eens genoeg Fieldlabs voor Nederlanders zelf zijn. “Het klinkt heel sympathiek om een optreden van Guido Weijers in Bulgarije te organiseren”, zegt een woordvoerder. “Maar in eigen land hebben veel mensen nog niet eens hun eerste Fieldlab bijgewoond. Een blamage.”

De gemiddelde Nederlander adviseert om op te schieten met vaccineren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *