De Speld

Opkomst dit jaar 10 procent hoger dankzij gratis rood potlood

De opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen lijkt volgens eerste projecties 10 procent hoger te zijn dan vier jaar geleden. Experts gissen niet naar de reden daarvoor: ‘Mensen mogen nu het stempotlood houden.’

Voor de stembureaus staan lange rijen mensen die graag een rood potlood willen bemachtigen. De 44-jarige Semja was er vanmorgen vroeg bij. ‘Stemmen voelde altijd zo zinloos. Ik dacht: wat krijg je er nou eigenlijk voor terug? Nou, een rood potlood dus. Eindelijk doet de politiek ook iets voor mij.’

Politiek commentator Wouter de Winther verwacht dat vooral GroenLinks profiteert van het gratis grafiet. ‘GroenLinks is van oudsher een potlodenpartij, dat ga je terugzien in de uitslag. Bij een partij als de PvdA is het eerder de kleur rood die de doorslag geeft.’ 

De hogere opkomst is juist slecht nieuws voor de VVD. ‘Die kiezers hebben vaak al een potlood. Om in die groepen effect te zien moet je echt andere dingen gaan weggeven, zoals een rode broek, een rode boot, een rood huisje in de Morvan, of bijtelling natuurlijk.’

In de rij voor het stembureau staat ook de 33-jarige Ilja. Hij maakt dit jaar voor het eerst gebruik van zijn democratische recht. ‘Vroeger vond ik het allemaal maar graaiers’, zegt Ilja terwijl hij op z’n tenen gaat staan om over de hoofden in de rij heen te kijken. ‘Maar nu krijgen alle burgers een gratis potlood. Het moet daar binnen nog beter zijn dan de Ikea. Weet jij waar ze de worsten verkopen?’

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Partij-tegen-de-Burger-shortcode-2.png


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De stembureaus blijven met een enorme stapel kleurpotlodendozen zitten. Daarin ontbreken de rode potloden. Kunnen mijn man en ik na het stemmen elk een doos meenemen? Voor onze kindjes natuurlijk.

Reageer
gravatar

Loesepoes, wat heb jij een goed idee! Dat ben ik van jou niet gewend. Wat zullen Loesje en Loe jr er blij mee zijn.

gravatar

Verdomme Leo moest dat nou weer, mij ideeëloos noemen! Wat zal onze relatietherapeut van deze hatelijke opmerking weer vinden. Loes?

gravatar

Beste Leo en Loes,

Jullie relatie is na deze gebeurtenis niet meer te redden.

Een nicht van mij is scheidingsadvocaat. Ze is heel goed in haar vak, want ze heeft mij goed geholpen bij mijn zeven scheidingen. Ik kan haar aanbevelen.

Richard Snelbinder, jullie relatietherapeut

gravatar

Nepnieuws
– Wij moesten bij de uitgang steeds vertellen dat ze het potlood mochten houden.
– Rode potloden hoeven niet rood te zijn (ja).
– E zit niet of nauwelijks grafiet in rode potloden.

Reageer
gravatar

– De werkelijke potloden hebben nog niet de halve lengte van de afgebeelde.

Mensen geloof het verhaal niet, dit zijn de RUSSEN!!