NOS

Compensatie leerachterstand: verwachtingen verlaagd

Om leerlingen die door de corona-crisis en de schoolsluiting een leerachterstand hebben opgelopen te compenseren worden de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Dat schrijft minister Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

“Hoge verwachtingen kunnen veel extra druk geven, daarmee vragen we teveel van de scholieren in deze coronatijd”, zegt Slob. “Daarom hebben we de verwachting van jullie generatie naar beneden bijgesteld. Het gaat hem waarschijnlijk niet meer worden, maar dat is ook oke. We zien jullie niet als een verloren generatie, maar als een generatie die zichzelf op den duur ooit nog eens ergens vindt ofzo. Neem vooral de tijd, snapje?”

De lage verwachtingen gaan als eerste in op het gebied van schoolprestaties, legt Slob uit. “Als leerlingen op het eindexamen India voor Indonesië verwarren vinden wij het allang best. Als je weet dat een chanson een Frans woord is is het ok, als je denkt dat het Duits is, soit. Kansberekening? Dingen gebeuren wel of niet, dus de kans is wat ons betreft fifty fifty. Hou het boek er gewoon lekker naast, we zien het vanzelf wel. En we willen echt iedereen compenseren, dus als jij viool speelde, is vanaf nu de blokfluit ook prima. Sporten op hoog niveau? Wat dacht je van niet sporten.”

Slob wil ook maatregelen treffen voor lagere verwachtingen later in de schoolcarrière of zelfs in de reguliere loopbaan. “Communicatiewetenschap of media studies, en dan iets doen wat niet echt uitdagend is, en waar je net van kunt rondkomen. We oordelen niet. We stellen de verwachtingen bij, ok?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *