Shutterstock / Ground Picter / josefkubes / Studio Speld

Shutterstock / Ground Picter / josefkubes / Studio Speld

Conclusie Lentekriebelsweek: 89% van kinderen weet nu waar de clitoris zit tegenover 40% volwassenen

Uit onderzoek blijkt dat na de Week van de Lentekriebels, die op veel basisscholen werd gehouden, 89% van de basisschoolkinderen de clitoris nu kan aanwijzen op een diagram van de vulva. Tegenover 40% van de volwassenen.

“22% van de volwassen deelnemers wees de plasbuis, anus of opening van de vagina aan”, licht seksuoloog Anne Knop toe. “8% had überhaupt geen idee waar ze naar zaten te kijken en bijna 81% wist het verschil niet tussen de vagina en de vulva. Zo’n 5% van de volwassenen was te geshockeerd om te reageren.”

Deelnemer Jesse (32) had het eerst ook mis: “Ik zag allemaal stipjes, flapjes en gaatjes op dat plaatje, ingewikkeld hoor…” Hij zucht. “Gelukkig kan ik ‘m in het wild sowieso altijd vinden, echt.” Robin (9) zit in groep 6 en vond de Week van de Lentekriebels leerzaam. Hij wijst in één keer makkelijk de clitoris aan op het plaatje. “Hij gaat ook naar binnen verder, cool hè! Ik heb het plaatje ‘s avonds ook aan papa laten zien, maar die moest er niets van weten. Die werd helemaal rood en boos.”

Knop vindt de ontwikkeling onder de basisschoolkinderen goed. “Het is bewezen dat seksuele voorlichting op jonge leeftijd kinderen beschermt tegen misbruik en ze later zelfverzekerder en weerbaarder maakt als het gaat om dit onderwerp. Daarnaast heeft 50% van de kinderen een clitoris.” Tegenstanders van de Week van Lentekriebels willen niets weten van dit soort argumenten. “Die vinden het vooral ‘SHOKING dat eeN KiND M0et weTeN WaAr De clItoRiS ZIttt!?!!’”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *