lakshmiprasada S / Shutterstock

Ook wij beoordeelden het Pfizer-vaccin vandaag en we geven het 3 sterren

'Afwerking had beter gekund'

EMA komt vandaag met een beoordeling van het Pfizer-vaccin. Maar moeten we volledig afgaan op het oordeel van een organisatie die tot voor kort niemand nog kende? Wij vinden van niet, dus komen ook wij met onze eigen beoordeling. We zagen zeker potentie, maar vinden ook dat het hier en daar behoorlijk is afgeraffeld. Lees hier de volledige beoordeling.

Om het vaccin zo grondig mogelijk te kunnen beoordelen, hebben we de beoordeling opgeknipt in drie categorieën: Uiterlijk, inhoud en werking.

Uiterlijk
Het vaccin zit verpakt in een nette, functionele doos. Qua uitstraling en vormgeving had het allemaal wat ons betreft wel iets spannender gekund. Als je de moeite neemt om een bijsluiter van 34 pagina’s toe te voegen, dan steekt de rest er een beetje mager bij af. In elke doos zitten vier flacons, goed voor vier inentingen. Maar er wordt geen naald meegeleverd, iets dat ze wat ons betreft echt wel hadden mogen doen. Je weet dat mensen dan zelf gaan improviseren met schroevendraaiers of satéprikkers, en dat is zonde wat ons betreft. 

Inhoud
Dan de inhoud. Het doorzichtige, doch licht piskleurig goedje in de flacon ziet er op het eerste oog niet heel bijzonder uit. En dat is het ook niet. De smaak is niet bijzonder, mondgevoel redelijk, en als we gaan inzoomen op de ingrediënten dan zien we weinig waar we echt voor op de banken staan. Als we heel cynisch willen doen, dan is het eigenlijk gewoon een hoop mRNA met wat vloeistof, zodat mensen het een beetje weg kunnen krijgen, ongezonde suikers, en zelfs: vet. In verhouding heel veel vet. We raden aan om niet teveel vaccins toe te dienen, want dat is echt slecht voor je cholesterolgehalte. Men weet het mooi aan te kleden, met hippe termen als spike-eiwit. Maar laat je er niet door misleiden: het is gewoon ordinair mRNA, vocht en vet. Daar is niets vegans aan bijvoorbeeld. Voordeel: fabrikant Pfizer is niet zuinig geweest met de inhoud. Ieder shot bevat een ferme 50 ml, daar kun je wel even op vooruit. 

Werking
Zo’n vaccin mag er dan mooi uitzien en degelijk verpakt zijn, de werking van het vaccin is ook belangrijk. Daarom rekenen we dit net zo zwaar aan als het gevoel en de inhoud. En daar valt het dan toch tegen: je merkt na het inenten niet veel. Een zeurderig gevoel in de arm, de dagen erna een beetje verhoging, maar onze stagiairs Julia en Danique vergeten constant dat ze zijn ingeënt. Natuurlijk, ze hebben nog geen corona opgelopen na het toedienen van het vaccin, maar je verwacht toch iets meer. Je wil merken dat je het ingespoten hebt gekregen. Ook is een beschermingsgraad van 90 tot 95 procent natuurlijk niet optimaal. We hadden graag gezien dat er net even die stap extra gezet zou worden voor die laatste paar procenten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste koop: het Oxford-vaccin.
Voor een prijs van 1/10e van Moderna krijgt u een uitstekend produkt!

Afrader: Pfizer . Nog steeds 6 keer zo duur, en kunt het niet thuis bewaren!

Schandpaal: Moderna .

Reageer