Omroep Flevoland / Studio Speld

Leraar maatschappijleer vraagt aan leerlingen om messen voor de les in te leveren

‘Leidt alleen maar af’

Maatschappijleraar Jos Wijnveld (42) heeft buiten zijn klaslokaal een messentas hangen. Hier moeten leerlingen vóór de les hun mes inleggen. Zo worden ze tijdens de les niet afgeleid door steekincidenten.

“Het is moeilijk om leerlingen iets bij te brengen als ze constant met een mes zitten te spelen”, legt Wijnveld uit. “Vooral bij ingewikkelde onderwerpen, zoals vrijheid van meningsuiting zie je dat de aandacht zich razendsnel van de lesstof naar het lemmet verplaatst. En het is dan moeilijk om op tijd te bukken.”

Wijnveld heeft al regelmatig geprobeerd met waarschuwingen leerlingen zover te krijgen het mes tijdens de les in hun broekzak of tas te laten zitten. “Die leerlingen denken dat ik niet kan zien dat ze me stiekem onder het tafelblad zitten te bedreigen. Maar als ik iemand tijdens het bespreken van spotprenten sinister naar z’n schoot zie kijken, dan weet ik echt wel hoe laat het is.” Omdat ze niet willen luisteren, ziet hij geen andere optie dan de vakjeskast.

De meeste leerlingen zijn niet blij met het beleid. “Als we straks gaan studeren hebben we in de UB, in de collegezaal en thuis ook de hele tijd een mes in onze zak”, zegt Cheyenne. “Dus het is beter dat we nu gewoon leren om ons op schoolwerk te concentreren terwijl we de afleiding van dat mes in onze zak voelen. Anders kunnen we daar straks helemaal niet mee omgaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voor allochtonen-klasjes dus.
Beter een metaaldetector bij de ingang.

Hmm, en lijfwachten voor de leraren.

Kultuurverrijking, zeg maar.

Hoeveel geldautomaten zijn er trouwens nog over, na opheffing vanwege al die plofkraken?

Reageer
gravatar

Het heugt mij te kunnen mededelen dat uw kabinet het dragen van messen door minderjarigen wil gaan verbieden. Hierop komt een boete te staan van 95 euro + 25 euro interieurkosten van het CJIB. Aangezien het dikwijls allochtonen betreft, willen wij niet zover gaan als een strafblad, wanyt dat zou de toekomstkansen van onze kansenparels teveel schaden.

Reageer
gravatar

Jos Wijnveld heeft het er zelf naar gemaakt. Bij zijn les wereldoriëntatie in groep 3 gebruikt hij prentjes met een bijna blote man aan een houten kruis. Dat die man schamel gekleed is, is wel erg onkies.

Reageer
gravatar

Jongelui, een schroevendraaier kan ook heel goed als steekwapen worden gebruiken. Ze mogen door jullie nog steeds worden gekocht. Let wel op dat je een schroevendraaier met een smalle platte kop koopt. Een kruiskop laat je bij het steken in de steek.

Reageer