Shutterstock: Friends Stock

Je hoeft de economie niet te redden, je hoeft de economie enkel te vragen hoe het gaat

Dat het niet goed gaat met de economie is voor iedereen duidelijk: al een tijdje maakt die een kwakkelende, ongezonde indruk, en wat je erover te horen krijgt is al met al niet best. Toch moet je voorzichtig zijn met denken dat je haar wel even zult redden, stelt econoom Bert Bokhoven.

“De economie heeft er niet zoveel aan als jij denkt dat jij de boel wel eventjes zult redden”, zegt Bokhoven. “Dat legt veel druk op de relatie. Het is veel behulpzamer als je er gewoon voor de economie bent.”

Hoe het met de economie gaat is uiteindelijk ook niet jouw verantwoordelijkheid, vindt Bokhoven. “Ik en andere economen zeggen: zorg dat je er voor de economie bent. Práát met de economie, laat ook eens iets uit jezelf horen.”

Bovendien: als iedereen het steeds heeft over de economie die nu toch echt moet aantrekken, dan voelt de economie dat ook. Dat is een extra last die de economie moet dragen.

Je moet bij jezelf nagaan: wil ik echt de economie redden, of is dit vooral een diepere, eigen behoefte om met andere zaken in het reine te komen? Omdat de rol van de redder een zelfzuchtige verslaving van je is? Als je iets niet wil is dat de economie en jij van elkaar afhankelijk worden. Jij zal de economie niet kunnen redden. Uiteindelijk kunnen we alleen onszelf redden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *