Azamat Imanaliev / Shutterstock

China stelt wereld gerust: Oeigoerse arbeiders zijn onbetaalde stagiairs

De internationale gemeenschap is zich de laatste maanden steeds meer zorgen gaan maken over de werkkampen in het westen van China. Miljoenen Oeigoeren zouden onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden en tegen geen betaling moeten werken. Gelukkig heeft China de wereld nu gerustgesteld: de Oeigoeren zijn stagiairs die imposante werkervaring opdoen bij grote bedrijven als Apple en Nike.

De Chinese ambassadeur reageerde het volgende op de vermeende situatie van de Oeigoeren: “Er is een groot misverstand ontstaan over de situatie van de Oeigoeren. Deze mensen doen inderdaad eentonig werk zonder er voor te worden betaald. Maar ze zijn geen ‘slaven’ of iets dergelijks. Ze zijn gewoon stagiairs. Het is namelijk erg moeilijk om tegenwoordig zonder werkervaring ergens aan de slag te gaan. De Oeigoeren worden op veel plekken in China niet aangenomen, simpelweg omdat ze Oeigoeren zijn. Door de werkervaring die wij ze geven kunnen ze later makkelijker aan een baan komen. Door deze werkervaring, bij bijvoorbeeld bedrijven als Apple en Nike, gaan ze een florissante toekomst. Zonder onze hulp zouden ze echt niet Apple op hun cv kunnen zetten hoor.”

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reageerde begripvol op de situatie: “Jarenlang dachten wij dat er op grote schaal mensen in werkkampen werden gestopt in China. Er waren rapporten over hoe de Oeigoeren keihard moesten werken zonder daar iets voor terug te krijgen. Maar dat is juist een hele normale manier om met stagiairs om te gaan. Werken, koffie halen, en hopen dat de werkervaring op je cv je ooit verder zal helpen, terwijl je onderhand al maandenlang alleen maar rijst eet. Dat valt binnen de normen van elke stage. De Chinezen bewijzen de Oeigoeren hiermee een dienst, hun cv zal straks indrukwekkend zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geschreven door een stagiair, of door een stagiaire? Of door stagiairs en stagiaires? En er rammelt nog meer in dit stukje. Duidelijk niet van de vaste redactie.

Reageer
gravatar

Dat het stagiaires en geen ‘slaven’ zijn is ook goed nieuws voor de kledingindustrie. Kleding, van bijvoorbeeld Primark, wordt gemaakt in Oeigoerische stagiairekampen.

Keeping up appearances!

Corrie, uw vaste prik voor betrouwbaar comment.

Reageer
gravatar

Corrie, de Oeigoeren houden niet de schijn op dat ze vloeiend Engels spreken, zoals jij.

Betrouwbaarheid moet je verdienen!

Waar blijven jouw verslagen van de elektriceituitval en de gajesinval in jouw beruchte buurt, waar ik enkele malen vriendelijk om heb gevraagd?