Sabphoto / shutterstock

Ongeïntroduceerde studenten: kunnen onze steden dat wel aan?

Nu het kabinet de introductieweken ernstig heeft beperkt vanwege het coronavirus, ontstaat een nieuw en misschien wel groter probleem. Want kunnen onze steden de toestroom van duizenden niet of nauwelijks geïntroduceerde studenten wel aan?

“Nee”, zegt Freya Chiappino van studentenvakbond LSVb stellig. “We weten dat ongeïntroduceerde studenten geen idee hebben wat ze moeten in hun stad. Daardoor verdwijnen ze van de radar, maar ze zijn natuurlijk niet weg. Dat is een tikkende tijdbom.”

Zonder fatsoenlijke intro is een student van pas net 18 jaar volledig aan zijn lot overgelaten, weet Chiappino: “Je moet je ook eens in hen verplaatsen. Je weet nog niks en je kan nog niks. En dan sta je daar. Alleen. Zonder dat je voldoende met een groepje door de stad hebt rondgelopen. Zonder dat je op de informatiemarkt een pen van de roeivereniging hebt gekregen waarmee je belangrijke informatie kunt opschrijven. Hoe moet je dan weten hoe je bij de uni moet komen? Als je al niet weet waar de supermarkt is, hoe kun je dan weten waar je het goedkoopste bier kunt kopen? En waar moet je heen om colleges te skippen en hertjes te harken? Dit zijn allemaal vragen waar de politiek geen seconde bij heeft stilgestaan.”

Ook op sociaal gebied dreigt het aankomende schooljaar een regelrechte ramp te worden betoogt Chiappino: “Zonder dat je met je vrienden hebt besproken welke introductiemama het lekkerst is, ben je vrij radeloos als je je online moet melden bij de universiteit voor je eerste college. Op den duur zul je compleet vervreemden en niet eens meer weten hoe je een kaasje aan de bar aanspreekt. En die mensen gaan we straks loslaten in onze studentensteden. Zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb als er straks niets meer van over is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mijn voorstel is dat bij ongeïntroduceerde studenten de hulp van hun mama’s en papa’s wordt ingeschakeld.

Dat is ook nog efficiënt en gemakkelijk omdat de meeste studenten tijdens hun studie bij mamma en pappa blijven wonen.

Corrie.

Reageer
gravatar

Zoals, Ai Weiwei zegt: er zijn zo’n 360.000 Chinese studenten ingeschreven in de VS. Ze hadden gedacht dat er zo kapitalisme zou ontstaan in China.
Wat gebeurde is dat het Westen geleerd heeft van China.
“Als die Amerikaanse hoop op de export van waarden was uitgekomen, zou een groot deel van China inmiddels gewonnen zijn. Maar wat is er eigenlijk gebeurd? Terugkeerders zijn nu leiders in een groot deel van het Chinese bedrijfsleven en de industrie.”
“Maar heeft de kapitalistische concurrentie, die vraatzuchtige machine die alles kan kauwen, China veranderd? De politiek van het regime veranderde niets. Wat wel veranderde, waren de VS, wier zakelijke leiders de Chinese dictatuur nu met een onderdanige glimlach benaderden. Hier was tenslotte een opwindende nieuwe zakenpartner: meester van een rijk waarin er vrijwel geen arbeidsrechten of gezondheids- en veiligheidsregels waren, geen frustrerende vertragingen door gekibbel tussen politieke partijen, geen kritiek van vrije media en geen gevaar voor oordeel door onafhankelijke rechtbanken. Voor Europese en Amerikaanse bedrijven die fabriceren voor de export, was het een droom die uitkwam.”

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/aug/06/sanctions-china-politics-us-showdown