Studio Speld

Studio Speld

Marie is nog maar net afgestudeerd als filosoof en de opdrachten stromen al binnen

Recessie? Ho maar! De 24-jarige Marie is nog maar net afgestudeerd als filosoof en de opdrachten stromen binnen. “Ik wist dat de vraag naar filosofen fors was, maar wat er nu gebeurt had ik niet zien aankomen”, zegt de kersverse master van de RUG, die alleen tijdens dit interview al drie keer oproepen op haar telefoon wegdrukt. “Het is helemaal leip.”

En waarvoor wordt ze dan zoal gebeld? “Mensen hebben me in eerste instantie nodig voor de dingen die je verwacht”, legt Marie uit. “De huis-, tuin- en keuken-ontologie en -epistemologie. Maar je kan het verder zo gek niet bedenken. Gisteren belden drie mensen voor Derrida’s Hauntology. Anderen vragen weer om duiding.”

Helemaal als een verrassing kwam het ook weer niet. “Tijdens mijn bachelor zaten ze al aan me te trekken”, zegt Marie. “Allerlei berichten op LinkedIn van recruiters, terwijl ik toen pas net aan de taalfilosofie van Wittgenstein was begonnen.”

De vraag naar filosofen is inmiddels zo groot dat het vak een boel zij-instromers kent. “Ik ben opgeleid als werktuigbouwkundige, maar ben sinds kort aan de slag gegaan binnen de wijsbegeerte”, zegt Sander. “Eigenlijk heb je een master nodig, maar ik kon met een paar certificaten zó aan de slag.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *