Studio Speld / Shutterstock

Demonstratie Farmers Defence ontaardt in genuanceerde boodschap

Een demonstratie van Farmers Defence Force is compleet in de klauwen gelopen. Actievoerders van FDF blokkeerden op agressieve wijze een distributiecentrum in Hengelo. Vervolgens liep het steeds meer in de hand. Uiteindelijk ontaardden de schermutselingen in een discussie vol genuanceerde uitspraken.

Het ging in de middag van erger tot kwaad. Aan het einde van de middag, toen de situatie eenmaal houdbaar was geworden, hingen demonstranten van het FDF spandoeken met genuanceerde teksten op het Binnenhof. Op een spandoek van 60 bij 20 meter roepen de boeren onder meer op tot langetermijnoplossingen waarin ruimte is voor zowel natuur als bestaanszekerheid voor de boeren.

“Zonder boeren niet onevenredig veel landbouwgoederen voor de export, maar daar willen we wel bij zeggen dat er ook bij bijvoorbeeld supermarkten en horeca de verantwoordelijkheid ligt om meer lokaal voedsel in te kopen – een inzicht dat door de wereldwijde pandemie is versterkt”, staat er ergens in een tussenzin op het doek. En daaronder: “Maximaal 3% van de eiwitten, weg ermee!”

Verderop staat een heftruck met een grote houten plaat met daarop: “Gebruik je verstand, bedenk dat klimaatverandering inderdaad een probleem is dat serieus moet worden genomen, maar dat de boeren onderdeel zijn van een landbouwsysteem dat al in de fundering fouten bevat die niet opgelost worden door koeien minder eiwitten te voeren. Juist als agrarisch topland ligt er bij Nederland een verantwoordelijkheid om op een constructieve manier na te denken over hoe er duurzame oplossingen gevonden kunnen worden om de balans te vinden tussen landbouw en klimaat.”

Aan het einde rijdt een trekker met een plank vooropgebonden. “Het is #geenoorlog maar we zijn wel ietwat gefrustreerd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nederland mag weten dat wij achter deze strategiewijziging zitten. We zeiden tegen de leden van FDF: “Het ligt genuanceerder als je denkt”, en dat bleek hun taal te zijn. Over de door ons voorgestelde naamswijziging naar Redelijk Agrarisch Alternatief wordt nog nagedacht.

Reageer