Rafiek De Bruin/YT

Ophef over zeventig burgerdoden: kun je het nog een keer krijgen als je het al gehad hebt?

‘Dat je het al gehad hebt, wil niet zeggen dat je voor de rest van je leven immuun bent’

Het heeft er weer alle schijn van dat minister van Defensie Ank Bijleveld de Tweede Kamer niet goed heeft geïnformeerd over de Nederlandse bombardementen op een bommenfabriek in Hawija. Daar vielen in 2015 zeventig burgerdoden. Het roept de vraag op: ophef over zeventig burgerdoden: kun je het nog een keer krijgen als je het al gehad hebt?

Politicoloog Armen Hakhverdian van de Universiteit van Amsterdam denkt van wel: “Dat je het al gehad hebt, wil niet zeggen dat je voor de rest van je leven immuun bent. Het kan zo weer terugkomen. De minister informeert de Kamer verkeerd en houdt cruciale informatie achter. Hier is ze echt niet zomaar van verlost, daar gaan jaren overheen.”

Tom Louwerse, politicoloog aan de Universiteit Leiden, is het daarmee eens. “De minster laat even de teugels vieren en die ophef slaat twee keer zo hard terug.”

Ab Osterhaus twijfelt. “Ik ben natuurlijk geen politicoloog, maar nu blijkt dat de Amerikanen Nederland toen zelfs al waarschuwden voor zoveel burgerdoden, lijkt me de kans op een tweede golf van kritiek in de Kamer onvermijdelijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Serieus nemen als godverdomme hoeft niemand serieus te nemen.
De rust om te begrijpen is ook de reactie en meerdere kanten op te kunnen.
Dus behoudend kan misschien niet zo boeiend zijn. Echter zijn nadenkende mensen wel diegene welke de weg volgen door het kabinet neer gezet.

De gevolgen snappen is aan je laars lappen en je eigen gang te gaan.
De samenleving zonder snappen heeft geen lijn als ze dat niet begrijpen.

Kijk verder en zand niet dat..

gravatar

Als je in wederopstanding gelooft – en dan niet echt geloven als geloven, maar geloven als er van overtuigd zijn, dan is het mogelijk dat die zeventig burgermensen opnieuw doodgaan als er opnieuw wordt gebombardeerd. Het lijkt me niet heel plausibel, maar uhh, onder die premisse dus wel.

Reageer